Gabriela Firea, reacţie după decizia Curţii de Apel privind Companiile municipale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos/George Calin
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos/George Calin

Primăria Capitalei a transmis, joi seară, printr-un comunicat, că soluţia Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a decis anularea definitivă a tuturor hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale create în martie anul trecut, este „cel puţin surprinzătoare, dacă nu şocantă.”

„Am aflat în această seară soluţia Curţii de Apel Bucureşti, care a admis recursul USR şi a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înfiinţarea a 20 de companii municipale în lunile martie şi aprilie a anului 2017. Recunoaştem că pentru noi această decizie este una, cel puţin suprinzătoare, dacă nu şocantă, în contextul în care până acum am avut câştig de cauză în alte procese similare la fond, şi chiar şi aici câştigasem în mod clar la fond.

În luarea acestor decizii de înfiinţare, cât şi pe parcursul procesului am avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputaţie neştirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege. 

Am preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există şi în alte oraşe din ţară. Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de două treimi, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcţionării oraşului. 

Contestatarii noştri se pare că apreciază că un Bucureşti complet blocat şi aruncat în haos este singura modalitatea care le-ar putea da câştig de cauză în alegerile viitoare. Vom analiza şi vom cere opinia unor jurişti să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizăm este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înfiinţate de acum un an şi câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerţului, iar această anulare a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale.

Probabil, tot instanţele, în întelepciunea lor, ne vor explică cum procedăm în continuare”, se arată într-un punct de vedere transmis de Primăria Capitalei. 

„Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înfiinţare ale companiilor din întreagă ţară, ale ministerelor, consiliilor judeţene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corectă. Bucuria cinică a USR este de scurtă durata. USR dovedeşte încă o dată că nu salvează Bucureştiul, ci blochează Bucureştiul. USR, care clamează public transparenţă şi corectitudinea în administraţie, dovedeşte că vrea să salveze firmele căpuşă abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, şi care sunt speriate de companiile nou înfiinţate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli şi o eficientizare a serviciilor în interesul cetăţenilor,” a precizat Gabriela Firea. 

Într-o intervenţie la Realitatea TV, Gabriela Firea a menţionat: „Instanţa nu a făcut azi decât să admită contestaţia USR că aceste companii municipale nu au fost înfiinţate cu un vot de doua treimi şi doar atât. Vom urma căile legale. Dar, decizia de azi, ar putea însemna că toate companiile municipale din ţară sau chiar cele naţionale, care nu au fost înfiinţate cu un vot de două treimi, ar putea fi desfiinţate. Companiile înfiinţate de noi funcţionează de un an şi jumătate, avem contracte, reparăm clădirile cu bulină roşie, facem multe lucruri, iar atacurile USR la adresa noastră arată că facem bine ceea ce facem, că am scăpat banul public de firmele căpuşă.”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite