Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat cât au costat lucrările şi de unde vin banii FOTO Adevărul

Pelerinajul tradiţional de Florii din Bucureşti a pornit anul acesta de la şantierul de lângă Casa Poporului şi asta pentru că infrastructura celui mai mare lăcaş de cult din România a fost finalizată în urmă cu câteva zile. Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a detaliat jurnaliştilor ”Adevărul” care au fost costurile lucrărilor, dar şi de unde provin banii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Costul lucrărilor, până la etapa roşu-gri (fără finisaje), a fost estimat, în 2010, la 100 de milioane de euro cu TVA. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, între timp, s-a obţinut o reducere a costurilor cu 20%, ajungându-se la suma toatală de 80 de milioane de euro.

Până în prezent, totalul  cheltuielilor însumează până în 30 de milioane de euro. Jumătate din aceşti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealaltă jumătate din donaţiile credincioşilor, din ţară şi din afară. O parte importantă a donaţiilor vine dinspe Arhiepiscopia Bucureştiului, ce include Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Prahova“, a declarat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al BOR.
 
Acesta a remintit că donaţiile se fac sub forma unui sistem aplicat tuturor bisericilor din Patriarhia Română. Fiecare donator primeşte o chitanţă în schimbul banilor şi poate verifica prin telefon sau prin email dacă banii au ajuns în conturile Patriarhiei.
 
Banii de la stat, înapoiaţi prin impozite
 
Reprezentanţii BOR susţin că au returnat deja, prin impozitele şi contribuţiile sociale plătite pentru angajaţii de pe şantierul catedralei, o bună parte din banii daţi de stat. Suma acestor taxe a ajuns, pentru perioada ianuarie 2010-ianuarie 2013, la aproximativ 35 de milioane de lei.
 
700 de preoţi au blagoslovit subsolul Catedralei Neamului
 
Slujba de Florii de anul acesta a fost oficiată, sâmbătă după-amiază, pe platforma de beton a Catedralei Mântuirii
Neamului, care măsoară 20 de metri: 16 metri sub pământ şi patru metri la suprafaţă. Astfel, a fost marcată finalizarea primei etape a şantierului celui mai mare lăcaş de cult din România.
 
Ceremonia a fost ţinută de prelaţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarhul Daniel, în total fiind circa 700 de preoţi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.
 
Chiar dacă sâmbătă temperatura de afară a fost de aproape 30 de grade Celsius, aproape 3.000 de enoriaşi s-au adunat în jurul şantierului de pe Dealul Arsenalului, din spatele Casei Poporului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre arhitecţii care au participat la concursul de proiecte pentru construirea celui mai mare lăcaş de cult din România şi-a expus lucrarea în cadrul vernisajului unei expoziţii de arhitectură ortodoxă ce a avut loc astăzi, la galeriile Galateca. Arhitectul a prezentat o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construieşte acum, „un proiect kitsch, ale cărui performanţe sunt doar mărimea şi numărul de turle”.


GALERIE FOTO Soluţii catastrofale (4): Dealul monştrilor. Încet-încet monstrul iese din pământ. Ca un submarin, întinzându-şi mai întâi periscoapele spre cer. Ca o navă subterană necunoscută şi, din pricina asta, înfricoşătoare că nu ştim cât de mare o fi, ce formă o avea, ce o ascunde în măruntaie?


Infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului a fost terminată. Cum arată cel mai mare lăcaş de cult din România. Un reportaj făcut pe 17 aprilie prezintă primele imagini de la şantierul clădirii care va deveni cel mai mare lăcaş de cult din România. Fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului este aproape gata, muncitorii lucrând deja la decopertarea cofrajului.


Catedrala Neamului este mai aproape de finalizare: structura de rezistenţă, gata la sfârşitul lui aprilie. Imagini din interior.  Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române a anunţat, miercuri, că o etapă importantă din construirea Catedralei Neamului va fi în curând finalizată. Subsolul 1 şi întreaga structură de rezistenţă a edificiului este la câteva săptămâni de terminare.

Pelerinajul tradiţional de Florii din Capitală, care a avut loc sâmbătă după-amiază, s-a desfăşurat într-un mod deosebit anul acesta şi asta pentru că soborul de preoţi şi câteva sute de credincioşi au pornit, de data aceasta, de la şantierul unde se construieşte cel mai mare lăcaş de cult din România, Catedrala Mântuirii Neamului.

Locul în care a fost demarată contrucția Catedralei Mântuirii Neamului FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
 • Locul în care a fost demarată contrucția Catedralei Mântuirii Neamului FOTO Adevărul
 • Amplasarea Catedralei și arhitectura ei, astfel cum ar trebui să arate după finalizarea construcției FOTO Adevărul
 • Panoul cu specificațiile construcției, la intrarea în șantierul Catedralei FOTO Adevărul
 • Interiorul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO basilica.ro    
 • Interiorul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO basilica.ro
 • Interiorul Catedralei Mântuirii Neamului FOTO basilica.ro
 • Șantierul de consctruții al Catedralei FOTO basilica.ro
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
 • Catedrala Mântuirii Neamului din București, în construcție FOTO Mediafax
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările