Consultații gratis la Institutul Oncologic, în Săptămâna „Anticancer“

Consultații gratis la Institutul Oncologic, în Săptămâna „Anticancer“

Foto: Arhiva Adevarul

În perioada 4-10 iunie, Circa 70 de medici oncologi vor verifica starea de sănătate a pacienților din Chișinău și din raioanele Cahul, Anenii Noi, Strășeni, Fălești și Florești. În 2011 cancerul a dus la decesul a peste 5.600 de moldoveni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între 4 și 10 iunie putem să mergem gratis la consultații pentru depistarea cancerului, la policlinica Institutului Oncologic. Demersul face parte Săptămâna „Anticancer", desfășurată de Ministerul Sănătății.

„Cetățenii pot veni în această săptămână la policlinica noastră și li se va face gratis o consultație în urma căreia vor afla dacă au sau nu cancer. În raioane vor fi cinci echipe de medici care vor face doritorilor examinări ale glandei mamare și colului uterin, cu prelevarea de probe citologice", precizează Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic.

Săptămâna „Anticancer" se desfășoară în Capitală și în cinci raioane din țară: Cahul, Anenii Noi, Strășeni, Fălești și Florești. Pentru această campanie au fost cooptați aproximativ 70 de medici oncologi.

8.080 de moldoveni cu diverse forme de cancer au fost luați anul trecut în evidența Institutului Oncologic, cu 228 mai mulți față de 2010.

Anul trecut 5.635 de oameni au murit în Republica Moldova din cauza tumorilor canceroase maligne. Principala cauză a fost cancerul colorectal în proporție de 12,6%, urmată de cancerul glandei mamare și cel pulmonar cu 11,1%, cancerul de piele în proporție de 9,7%, hemoblastoze - 6% și cancer gastric în pondere de 7,4%.

Totodată, datele statistice ale Institutului Oncologic mai arată că principala formă de cancer întâlnită la bărbați este cel pulmonar, în proporție de 17,7%, urmat de cancerul colorectal - 14,2% și cel al prostatei, în pondere de 7%.

La moldovence predomină cancerul de sân, în proporție de 22,1%, cancerul colorectal - 11,1% și cancerul colului uterin, cu un procentaj de 7,8%.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările