Surse. Natalia Gavriliţa va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova

Surse. Natalia Gavriliţa va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova

Natalia Gavriliţa

Deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Natalia Gavriliţa urmează să conducă noul Guvern de la Chişinău, care, cel mai probabil, va fi învestit în funcţie joi, 29 iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Surse din PAS au confirmat pentru Adevărul că Natalia Gavriliţa va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Liderul PAS, Igor Grosu, care ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului, a anunţat că despre componenţa noului Cabinet de miniştri se va afla la sfârşitul săptămânii curente, după consultările dintre preşedintele ţării, Maia Sandu, şi fracţiunile parlamentare.
 
Potrivit legislaţiei, majoritatea parlamentară propune un candidat la funcţia de prim-ministru, care este desemnat ulterior de către şeful statului. Candidatul desemnat îşi formează echipa de miniştri şi elaborează programul de guvernare, după care se prezintă în plenul Parlamentului pentru a solicita vot de încredere.
 
La începutul lunii ianuarie 2021, Natalia Gavriliţa a mai fost o dată candidat la funcţia de prim-ministru, însă în alte circumstanţe. Atunci, preşedintele Maia Sandu a desemnat-o pe Gavriliţa la funcţia de premier pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că majoritatea aprlamentară de la acea vreme, PSRM-ŞOR, nu îi va oferi votul. Prin urmare, Guvernul Gavriliţa a obţinut zero voturi din partea deputaţilor.
 
Potrivit paginii oficiale a PAS, Natalia Gavriliţa este vicepreşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educaţiei, în perioada 2013-2015. 

Gavriliţa a mai deţinut funcţia de şefă a Departamentului politici şi dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi şefă a Departamentului politici şi coordonarea asistenţei externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internaţională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF şi alte organizaţii internaţionale. Natalia Gavriliţa este licenţiată în drept internaţional şi are un masterat în politici publice la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard. Este căsătorită şi are un copil.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările