Sergiu Litvinenco: Începem curăţarea de la organele de autoadministrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Procedura de pre-vetting, aplicată candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi Consiliului superior al Magistraturii (CSM), va rezulta în curăţarea organelor de autoadministrare şi va pune bazele unui sistem judiciar integru. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, vine cu argumente în favoarea susţinerii proiectului privind verificarea integrităţii potenţialilor candidaţi la funcţia de membru CSP sau CSM.

Litvinenco spune că acum este momentul oportun pentru a realiza această reformă, întrucât mandatele membrilor celor două entităţi de autoadministare au expirat, notează IPN.

Potrivit proiectului de lege, care a obţinut avizul pozitiv al Guvernului şi a fost transmis deputaţilor spre examinare, o comisie de evaluare va verifica integritatea, corectitudinea şi profesionalismul tuturor candidaţilor care râvnesc funcţia de membru CSM sau CSP.

„Ne dorim o curăţare a sistemului şi începem de la organele de autoadministrare, CSM în cazul judecătorilor şi CSP în cazul procurorilor. De ce pre-vetting? Pentru că vine înaintea vetting-ului care va presupune curăţarea întregului sistem. În prezent, avem un context favorabil, pentru că membrii sunt cu mandat expirat atât în CSM, cât şi în CSP. În plus, avem o modificare constituţională care a fost votată toamna şi care intră în vigoare la 1 aprilie 2022. Prevederea vine cu o nouă abordarea a CSM, este vorba despre 12 membri în total, 6 judecători şi 6 non-judecători, selectaţi de Parlament. Având în vedere acest context potrivit, am zis să încercăm să facem în aşa fel încât viitoarea componenţă CSM şi CSP să fie nu doar nouă, ci şi curată, integră” a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Comisia de evaluare va verifica atât acţiunile profesionale ale candidaţilor, cât şi corectitudinea raportului venituri/cheltuieli. Litvinenco spune că această evaluare exclude posibilitatea ca în cele două organe de autoadministare să se mai regăsească persoane certate cu legea.

„Integritatea etică se referă la faptul dacă ai avut sau nu un comportament vădit ilegal, ai adoptat decizii vădit ilegale şi al doilea aspect vizează integritatea financiară. Se verifică dacă averea pe care o ai în realitate corespunde veniturilor declarate obţinute în mod legal. Ne asigurăm în acest fel că în ulterioara componenţă a CSM şi CSP sunt persoane care, cel puţin pe partea de integritate, nu au probleme. Vor verifica integritatea 6 experţi, 3 experţi naţionali delegaţi de către fracţiunile parlamentare proporţional numărului mandatelor şi 3 persoane din afara ţării, experţi delegaţi de partenerii externi. Este vorba de Uniunea Europeană, Germania, SUA, parteneri care de-a lungul timpului ai întreprins acţiuni pentru a susţine domeniul respectiv”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Membrii comisiei de evaluare vor fi aprobaţi cu votul a 3/5 dintre deputaţi.  Deciziile comisiei vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie. Pentru examinarea contestaţiei, în cadrul CSJ va fi constituit un complet special, membrii căruia vor fi desemnaţi de către CSM şi confirmaţi de către preşedintele Republicii Moldova prin decret. Proiectul de lege privind pre-vetting-ul candidaţilor la funcţia de membru CSM şi CSP va avea efecte doar până la sfârşitul anului 2022.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite