Rep. Moldova. Compensaţiile vor fi oferite în funcţie de gradul de vulnerabilitate energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lei moldovenesti

Statul va oferi cetăţenilor compensaţii pentru a face faţă facturilor mari la energia electrică şi gazele naturale. Asigurările sunt date de ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari. Totuşi, potrivit oficialului, de ajutor din partea statului nu vor mai beneficia toţi cetăţenii, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, ci doar cei vulnerabili energetic, notează IPN.

Gradul de vulnerabilitate energetică va fi stabilit în funcţie de veniturile consumatorilor şi de numărul membrilor familiei.

Marcel Spatari spune că, în prezent, este elaborat un nou mecanism de protecţie socială pentru a le oferi cetăţenilor sprijin la plata facturilor la electricitate şi gaze naturale. Mecanismul este unul ţintit, astfel încât de cele mai mari compensaţii să beneficieze cetăţenii cu venituri modeste. Ministrul spune că proiectul de lege va fi votat până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.

„Mecanismul va fi aproximativ acelaşi, adică vor fi compensaţii direct în factură, numai că acest ajutor va fi oferit diferenţiat, în funcţie de gradul de vulnerabilitate energetică. Creăm un sistem informaţional prin care vom colecta de la cetăţeni date privind profilul familiilor consumatoare de energie. E vorba de date privind veniturile familiei, cât la sută din bugetul familiei se duce pe energie, tipul de încălzire. Cei care se încălzesc centralizat, sunt mai vulnerabili decât cei care au centrale termice. Un alt criteriu este numărul de membri ai familiei. În baza acestor criterii va fi stabilit gradul de vulnerabilitate. Vor fi 6 categorii de cetăţeni, de la extrem de vulnerabili până la categoria consumatorilor nevulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În acelaşi timp, ministrul spune că problema refugiaţilor este, în continuare, actuală pentru Republica Moldova. Graţie sprijinul financiar venit din exterior, refugiaţii din Ucraina beneficiază de 2200 de lei lunar, iar valoarea ajutorului destinat familiilor care găzduiesc refugiaţi a fost majorată.

„Peste 11 mii de familii care găzduiesc refugiaţi au primit câte 3500 de lei, şi acum a început runda a doua. Aceste familii vom mai primi câte 3900 de lei, iar familiile care găzduiesc mai mult de 5 refugiaţi, vor primi şi mai mult, peste 5 mii de lei. Este un program implementat de Fondul Alimentar Mondial. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a început să colecteze informaţii despre refugiaţi, am văzut că ei sunt distribuiţi uniform pe teritoriul ţării noastre, iar în Chişinău se află mai puţin de jumătate dintre refugiaţi. Mulţi sunt găzduiţi de familii, mulţi şi-au găsit o locuinţă pe cont propriu. Ei trebuie să se integreze în societate, iar Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă primeşte notificări privind refugiaţii angajaţi. Nu sunt mulţi, sunt 580 de refugiaţi care s-au angajat. În mare parte este vorba de femei, pentru că acesta este profilul refugiaţilor din ţara noastră”, a mai spus ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit datelor oficiale, de la declanşarea războiului din Ucraina peste 5 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească ţara, dintre care peste 475 mii au intrat în Republica Moldova şi peste 75 mii se află, în continuare, în ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite