Procuratura urmează să decidă dacă va solicita repetat ridicarea imunităţii deputatului fugar Ilan Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul fugar Ilan Şor
Deputatul fugar Ilan Şor

În privinţa liderului Partidului Şor, Ilan Şor există cauze penale pendinte atât la etapa de urmărire penală, cât şi la etapa judecării. Însă acestea nu pot fi finalizate din motivul eschivării deputatului, transmite IPN.

În contextul în care Ilan Şor a fost ales deputat în noul Parlament şi va obţine din nou imunitate parlamentară, Procuratura Generală precizează că, odată fiind obţinută încuviinţarea Parlamentului pentru toate activităţile procesual-penale specificate supra, nu este necesară adresarea repetată către legislativ pentru obţinerea unui nou consimţământ. Însă, instituţia urmează să decidă dacă va solicita repetat ridicarea imunităţii acestuia.

„Reieşind din complexitatea şi rezonanţa acestui subiect, lipsa unui precedent judiciar, pentru a se evita interpretarea şi aplicarea normelor legale în detrimentul bunei desfăşurări a actului de justiţie, precum şi pentru a unifica practica pe viitor, Procuratura va interveni către noul legislativ cu solicitarea de a interpreta legea în acest sens şi, în funcţie de poziţia Parlamentului, va decide asupra necesităţii intervenirii repetate cu solicitarea de ridicare a imunităţii de deputat”, precizează Procuratura într-un comunicat de presă.

Cât despre deputatul Petru Jardan, instituţia menţionează că în cazul acestuia urmărirea penală a fost finalizată şi dosarul deferit justiţiei la data de 21 iunie curent. În cazul deputatului Denis Ulanov – urmărirea penală a fost finalizată, iar în prezent, partea apărării face cunoştinţă cu materialele cauzei penale, conform unui grafic prestabilit, dosarul fiind planificat spre expediere în judecată la începutul lunii august curent.

Conform prevederilor constituţionale, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales, respectiv, acordul eliberat anterior de Parlament privind trimiterea în judecată a dosarelor de învinuire a deputaţilor Jardan şi Ulanov rămâne valabil minimum până la întrunirea legală a noului Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite