Numărul ucrainenilor care solicită protecţie în Republica Moldova creşte la fiecare oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Circa 3.000 de cetăţeni ucraineni au traversat frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar numărul persoanelor care solicită protecţie creşte la fiecare oră.

Într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prim-ministrul Natalia Gavriliţa a comunicat că sunt şi persoane care tranzitează ţara pentru a merge în România sau alte ţări din UE sau cetăţeni care nu au nevoie de protecţie pentru că au rude în Moldova şi merg la ele. Dar sunt şi persoane care solicită protecţia statului Republica Moldova în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, transmite IPN.

Premierul susţine că deocamdată riscurile care se materializează ţin de fluxurile migraţionale. Celelalte riscuri sunt gestionabile sau mici.

Moldova poate primi câteva mii de refugiaţi. Dacă va trebui să primească mai mulţi, se va creşte capacitatea şi vor fi purtate discuţii cu partenerii pentru a orienta fluxurile de refugiaţi şi spre alte ţări. Există anumite spaţii pregătite pentru a caza refugiaţii. „Totul depinde de cum vor evolua lucrurile în Ucraina şi care va fi fluxul de migranţi”, a adăugat prim-ministrul.

Natalia Gavriliţa a îndemnat oamenii la calm. Ea a remarcat că sistemul bancar este în stare funcţională. Banca Naţională are rezerve, nu e cazul să se facă panică. Stocuri de alimente şi produse sunt. În context, îndemnă oamenii să nu facă procurări pe fon de panică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite