Natalia Gavriliţa, pentru EUobserver: „Şiruri de guverne în Moldova au minţit, au furat, au irosit timpul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Noul premier al Moldovei, Natalia Gavriliţa, vorbeşte cu mai multă însufleţire despre combaterea corupţiei decât despre extinderea UE. Ţara ei nu a fost niciodată invitată să se alăture Europei, aşa cum s-a întâmplat cu România vecină şi cu statele din Balcanii de Vest, scrie EUobserver în contextul vizitei premierului moldovean la Bruxelles, transmite IPN.

Întrebată de EUobserver dacă moldovenii înţeleg politica de extindere a UE, Gavriliţa a replicat: „oamenii înţeleg că şiruri de guverne în Moldova au minţit, au furat, au irosit timpul în loc de reforme”.

La întrebarea dacă UE ar trebui să trimită mai multe mesaje pozitive de extindere în regiune, Gavriliţa şi-a maniafestat interesul pentru ajutorul european vizavi de „fugarii internaţionali” ai Moldovei. „Multe dintre persoanele implicate în scandalul bancar, în spălătoria rusă, sunt în străinătate şi avem cu adevărat nevoie de sprijin internaţional pentru a ajunge la ele”, a spus ea. „De exemplu, domnul Platon este la Londra, domnul Şor este în Israel. Domnul Plahoutniuc, nu ştim sigur, dar credem că este în Cipru. Au proprietăţi, conturi în Europa”, a spus Gavriliţa. Readucerea lor în ţară „face parte, de asemenea, din construirea încrederii în stat (...) pentru a ne asigura că aceşti oameni nu au luat calea vieţii europene după ce au furat poporul moldovenesc”, a adăugat ea.

„Aceştia sunt oamenii din vârful piramidei, dar piramida este mare. Mulţi alţi oameni sunt, de asemenea, în aşa-numitele vacanţe (în Europa)”, a remarcat Gavriliţa.

Vorbind despre frânele care împiedică Moldova, EUobserver s-a referit la Rusia, care are 1.400 de soldaţi şi un depozit de muniţii în regiunea transnistreană a Moldovei, care echivalează cu o forţă de ocupaţie pe teritoriul separatist. Sursa aminteşte sancţiunile comerciale impuse Moldovei de către Rusia atunci când noul stat detaşat de imperiul sovietic a manifestat interes pentru legături mai strânse cu UE. Pentru a exercita presiuni, Rusia ar putea, scrie Euobserver, să-şi folosească monopolul asupra aprovizionării cu gaze a Moldovei. „Dar sperăm că nu se va întâmpla. Suntem în discuţii acum de prelungire a contractului de furnizare a gazelor în parametrii existenţi”, a spus Gavriliţa.

Totodată, premierul a relevat că guvernul promovează reunificarea malului stâng cu cel drept al Nistrului prin transformarea „mai atractivă” a Moldovei şi prin sensibilizarea oamenilor de rând, de exemplu, prin oferirea vaccinurilor din partea UE, a menţionat ea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite