Maia Sandu: Republica Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Republica Moldova vrea să devină membru al UE într-o zi. „Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu”, a declarat preşedintele Maia Sandu pentru agenţia de presă Reuters, citată de IPN.

Este cea mai clară declaraţie publică a şefei statului cu privire la finalitatea cursului pro-occidental al Republicii Moldova, „având în vedere dependenţa Moldovei de gazul rusesc”, notează Reuters. „Moldova a spus Rusiei că aceasta este alegerea ei”, a declarat Maia Sandu.

În ajunul summitului liderilor UE şi ai liderilor din estul Europei, Sandu a spus că Rusia îngreunează viaţa Moldovei cu preţurile mai mari la gaze naturale. Depinde şi de Occident să ajute la prinderea criminalilor care au furat banii Moldovei şi sunt în libertate în Europa, notează Reuters.

Întrebată dacă Rusia va permite Republicii Moldova – care se află între Ucraina şi România, stat membru al UE – să adere la Uniunea Europeană, Sandu a spus că le-a spus oficialilor ruşi că modelul blocului de 27 de ţări este cel mai bun pentru ţara ei. „Vom insista că este alegerea noastră (de a adera la UE) şi ne-am dori ca alte ţări să respecte această alegere”, a spus Maia Sandu.

Conform Reuters, Maia Sandu a descris noul contract pe cinci ani de livrare a gazelor ca fiind „rezonabil”, dar a remarcat că Moscova a oferit „preţuri preferenţiale” aliaţilor săi apropiaţi”. Guvernul Republicii Moldova va contesta cererea Gazprom din 30 octombrie referitoare la datoriile de 709 milioane de dolari. „Când preţurile (gazelor) au crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre nişte datorii despre care ei susţin că sunt (acumulate) din 1994... Bineînţeles că acest lucru a fost folosit (în negocieri). Credem că datoria ar trebui să fie mult mai mică”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a mai spus că este îngrijorată de o masare a trupelor ruse la graniţa cu Ucraina. Dar, în opinia ei, nu există semne ale unei creştere a activităţii ruseşti în Transnistria, „o regiune separatistă, cu o populaţie vorbitoare de limba rusă, de-a lungul părţii de est a Moldovei”, notează Reuters. „Din păcate, mai avem trupe ruseşti pe teritoriul nostru”, a spus Maia Sandu, cerând retragerea lor din Transnistria, pe care Naţiunile Unite o consideră parte a Moldovei.

Republica Moldova a cerut Interpolului să caute doi dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării, acuzaţi că au delapidat banii statului. „Unul dintre aceştia, Vladimir Plahotniuc, este acuzat de implicare în furtul a 1 miliard de dolari din băncile moldoveneşti în perioada 2014-2015. Avocaţii lui Plahotniuc au negat că acesta a fost implicat în ceea ce este cunoscut la nivel local drept „furtul secolului””, notează Reuters. „Contăm pe sprijin internaţional pentru că cei mai mari escroci care au furat de la poporul nostru şi au părăsit ţara”, a spus Maia Sandu, indicând că, probabil, Plahotniuc s-a ascuns în Turcia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite