Fostul viceprimar Victor Chironda acuză din nou administraţia primarului Ion Ceban de corupţie! A cerut intervenţia Procuraturii şi CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Chironda şi Ion Ceban
Victor Chironda şi Ion Ceban

Locatarii blocurilor din strada Eugen Doga, 4 şi Alexandru cel Bun, 96 se confruntă cu o schema de autorizare ilegală de construcţie a mansardei deasupra blocurilor lor, care este pe cale să fie legalizată definitiv prin intermediul unei instanţe de judecată, „aşa cum iubeşte să facă de obicei Primăria sau investitorii, aşa-zişii”. Declaraţia aparţine viceprimarului demis al  Chişinăului, Victor Chironda, făcută într-o conferinţă de presă la IPN.

Acesta îi cere public primarului general, Ion Ceban, să dispună o anchetă de serviciu în care să fie vizaţi funcţionarii din Direcţia arhitectură şi Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, iar Oficiului Cancelariei de Stat să-şi revadă poziţia privind dispoziţia cu privire la revocarea autorizaţiei de construire. De asemenea, Victor Chironda a pregătit un demers către Procuratură şi CNA.

Potrivit lui Victor Chironda, pe actele permisive emise de Primăria Chişinău stă şi semnătura sa, în acea perioadă el fiind în funcţia de viceprimar. Victor Chironda a explicat că, în luna martie 2020, Direcţia arhitectură şi urbanis i-a înaintat spre semnare certificatul de urbanism pentru proiectare, care a fost semnat de şefa Direcţiei arhitectură, aşa cum prevede procedura. Pornind de la premisa că funcţionarii din cadrul Direcţiei au verificat conformitatea documentaţiei şi având în vedere prezenţa semnăturii arhitectului şef al municipiului Chişinău, a presupus că certificatul respectă prevederile legale şi l-a avizat. La fel s-a întâmplat şi în ianuarie 2021, când din partea Direcţiei i-a fost înaintată spre semnare autorizaţia de construcţie, pe care la fel a avizat-o. El spune că în atribuţiile viceprimarului de ramură nu intră verificarea conformităţii actelor, ci doar avizarea, în numele primarului general, a documentului permisiv pregătit de funcţionarii Direcţiei arhitectură şi urbanism.

Cu toate acestea, în urma petiţiei venite de la locatari s-a autosesizat şi a cerut tot dosarul pe care l-a examinat şi a depistat mai multe neconformităţi. I-a atras atenţia că, în calitate de co-beneficiar al contractului de urbanism şi al autorizaţiei de construcţie este indicată Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare. Şeful Direcţiei, Ion Burdiumov, i-ar fi spus că există un contract de investiţii în încăperi de tip mansardă, din 5 decembrie 2018, semnat între Direcţie şi compania investitoare. Acesta prevede că DGLCA, în calitate de gestionar al fondului locativ, transmite dreptul asupra acoperişului blocului locativ din strada Eugen Doga, 4 şi Alexandru cel Bun, 96, către compania investitoare în scopul „investiţiei în lucrări de construire a acoperişului blocurilor locative şi proiectarea şi construirea unor mansarde locative pe acoperişul acestor blocuri”. Întrebat despre temeiul semnării contractului, Ion Burdiumov nu a putut răspunde. Tot el nu a putut confirma dacă la semnarea contractului a fost prezentat acordul locatarilor blocului, aşa cum prevede legea, şi nici dacă la baza contractului respectiv a stat vreo decizie a CMC, a remarcat Victor Chironda.

Dubii i-a trezit şi procesul verbal anexat, în care nu este indicat nici data, niciun nume a semnatarilor şi nici anexa cu lista locatarilor. Fostul viceprimar presupune că documentul este un fals, care a fost anexat la dosar şi a fost luat drept veridic de funcţionarii care trebuiau să analizeze veridicitatea documentului. Victor Chironda spune că este gata să fie tras la răspundere pentru actele semnate, dar vrea ca, alături de el, să răspundă şi funcţionarii publici care au pregătit toate actele respective.

Iulia Şubina, preşedinta Asociaţiei de locatari din str. Doga, 4, spune că a aflat de pe site-ul Primăriei despre semnarea autorizaţiei de construcţie a unei mansarde cu două niveluri pe acoperişul blocului de locuit. Ea spune că niciodată locatarii nu şi-au dat acordul pentru proiectarea, construcţia şi exploatarea mansardei pe acoperişul clădirii. În context, s-au adresat cu o petiţie colectivă la Primăria municipiului Chişinău, prin care a rugat să le fie prezentat pachetul de documente în care figurează în autorizaţia de construcţie. Analizând pachetul de documente, a constatat că în autorizaţia pentru construcţie figurează un aşa numit proces-verbal, în care se arată că cineva ar fi desfăşurat cândva o adunare cu locatarii din casele lor, au fost prezenţi 63% din locatari, aceştia au ales un grup de iniţiativă şi reprezentantul acestui grup de iniţiativă şi-a dat acordul pentru toţi pentru proiectarea construcţiei şi exploatării mansardei. Preşedinta Asociaţiei de locatari consideră procesul-verbal un document fals, deoarece nu are nici data, nici nume.

Locatarii ambelor case, din strada Eugen Doga şi din str. Alexandru cel Bun, s-au mobilizat şi au semnat o petiţie pe numele primarului general, arhitectului şef al municipiului Chişinău. Primăria, în termen legal, a retras autorizaţia, respectând toate normativele. Totuşi, potenţialul investitor a dat în judecată Primăria municipiului Chişinău cu scopul de a respinge cererea de retragere a autorizaţiei de construcţie, iar o şedinţă în acest sens va avea loc astăzi.

https://www.ipn.md/ro/ex-viceprimarul-chironda-acuza-o-schema-de-autorizare-ilegala-7967_1085464.html#ixzz7B40ifJft

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite