Eugen Tomac: România trebuie să recunoască Guvernul Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac FOTO Facebook

Deputatul român Eugen Tomac a declarat că are multe puncte de vedere diferite faţă de liderii politici proeuropeni de la Chişinău, dar nu poat să nu saluta „mişcarea curajoasă” a acestora de a forma o majoritate parlamentară şi a învesti un nou Guvern.

„Moldova face primul pas pentru a ieşi, timid, din izolare. Uniunea Europeană va fi alături şi ne vom ocupa de la Bruxelles pentru ca românii de peste Prut sa fie sprijiniţi consistent in următoarea perioadă”, a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, România trebuie să recunoască noul Guvern de la Chisinau: „altfel vom părea ridicoli dacă vom transmite felicitări după Estonia sau alte state europene”.

„România încă se uita, din păcate, mirată şi uşor dezorientată pentru că politica noastră externă din ultimii ani este identică cu politica ridicatului din umeri: „nu ştiu”, „nu ma pricep”, „nu ma bag””, a spus Tomac.

Acesta a felicitat-o pe Maia Sandu „pentru acest curaj de a-şi asuma, într-un moment foarte tensionat, un rol foarte important pentru parcursul celui de al doilea stat românesc”.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 

Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite