CEC apreciază critic tratamentul băncilor comerciale faţă de Violeta Ivanov. Reacţia BNM

CEC apreciază critic tratamentul băncilor comerciale faţă de Violeta Ivanov. Reacţia BNM

Violeta Ivanov, candidata Partidului Şor în alegerile prezidenţiale.

Comisia Electorală Centrală (CEC) apreciază critic tratamentul instituţiilor bancare faţă de concurentul electoral Violeta Ivanov, candidată la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, desemnată de Partidul Politic Şor, transmite IPN.

Comisia consideră că se creează artificial condiţii dezavantajoase, în acest mod fiind încălcate prevederile legale potrivit cărora concurenţii electorali participă la campanie pe bază de egalitate, beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor.

CEC solicită intervenţia Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului Republicii Moldova şi a Comisiei naţionale a pieţei financiare, cerându-le să examineze situaţia creată şi să acorde posibilităţi tuturor concurenţilor electorali să beneficieze de drepturi legale depline în materie de finanţare a campaniilor electorale desfăşurate.

Într-o reacţie emisă presei, Banca Naţională a Moldovei a menţionat că deciziile privind iniţierea, continuarea sau terminarea relaţiei de afaceri cu clientul se iau de către bănci de sine stătător, în funcţie de riscul asociat clientului şi tranzacţiilor acestuia. Astfel, la luarea deciziilor trebuie să se ţină cont de cadrul normativ în vigoare în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor, care stabileşte, între altele, obligaţia băncilor de a aplica măsuri de precauţie în relaţiile cu clienţii lor şi să asigure efectuarea unei analize abordate pe risc a acestor relaţii.

În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Politic Şor a acuzat băncile din Moldova că refuză să deschidă conturi pentru campania electorală a candidatei Violeta Ivanov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările