Ce spune Dorin Cimil despre o eventuală demisie a membrilor CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cimil
Dorin Cimil

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil recunoaşte că există discuţii privind demisia actualei componenţe CEC. Şeful instituţiei spune că lui personal nimeni nu i-a sugerat să-şi dea demisia, însă nu se poate pronunţa şi pentru ceilalţi membri CEC. Mandatul actualei componenţe CEC expiră la finalul lunii iunie, însă potrivit legii, mandatul membrilor poate fi prelungit cu cel mult 90 de zile, notează IPN.

După ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora factorii politici ar pune presiune asupra unor membri CEC ca aceştia să-şi dea demisia – şi să zădărnicească astfel buna desfăşurare a scrutinului – preşedintele CEC şi-a exprimat speranţa că actuala componenţă CEC îşi va duce mandatul până la final.

„Eu personal nu am fost contactat ca să-mi dau demisia, dar discuţii pe interior la acest subiect au existat. Deocamdată nu s-a ajuns la demisia in corpore sau la demisia unor membri. Ce urmează să facă membrii CEC pe viitor, ţine de obrazul şi de responsabilitatea fiecăruia şi de datoria de a-şi duce mandatul până la final”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Preşedintele CEC spune că în prezent există presiune asupra instituţiei atât din partea societăţii, în contextul deciziei privind numărul secţiilor de vot pentru diaspora, cât şi din partea Guvernului, care nu oferă certitudine privind finanţarea integrală a scrutinului.

„Există presiune din partea alegătorilor şi acest lucru este corect. Oamenii îşi manifestă nemulţumirea, spiritul civic. Această presiune s-a resimţit şi în timpul şedinţei CEC. Actorii politici fac presiune pe domeniul lor de activitate, nu adoptă legi, nu vin la consultările cu noi, nu acordă nici bani şi nici garanţii că banii vor fi alocaţi, fonduri de care avem nevoie pentru buna desfăşurare a scrutinului”, a mai spus Dorin Cimil.

La ora 15, Comisia Electorală Centrală urmează să examineze proiectul de hotărâre privind revizuirea deciziei de sâmbătă, când s-a aprobat numărul de 139 de secţii de vot deschise pentru cetăţenii Republicii Moldova din străinătate. Numărul este similar celui de la alegerile prezidenţiale, în pofida faptului că un număr record de moldoveni din diaspora – peste 100 de mii – s-au înregistrat în prealabil.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite