Jumătate din transferurile bancare ale moldovenilor din străinătate sunt din UE

Jumătate din transferurile bancare ale moldovenilor din străinătate sunt din UE

FOTO simbol

În primele zece luni ale anului curent, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1013,39 milioane de dolari, cu 5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În octombrie, prin intermediul băncilor licenţiate au fost transferate mijloace băneşti în valoare netă de 110,44 milioane de dolari. Jumătate din transferuri provin din Uniunea Europeană, puţin peste 21% sunt din CSI, iar aproape 29% sunt din restul lumii.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, în distribuţia pe state a provenienţei transferurilor în favoarea persoanelor fizice, transferurile din Rusia au o pondere de 20,2% (22,26 milioane de dolari) din total. Transferurile din Israel au o pondere de 17% (18,82 milioane de dolari), din Italia – 12,1% (13,32 milioane de dolari), din Germania – 9,1% (10,06 milioane de dolari), din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 8,4% (9,18 milioane de dolari), SUA – 6,7% (7,44 milioane de dolari) etc.

Transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 56,1% (în creştere cu 7,2 puncte procentuale comparativ cu octombrie 2018). Acestea sunt urmate de transferurile în dolari SUA – 40,2% (în descreştere cu 4,1 puncte procentuale) şi cele în ruble ruseşti – 3,7% (în descreştere cu 3,1 puncte procentuale).

În octombrie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuaţiile cursului de schimb al valutelor faţă de dolarul SUA au contribuit cu 2,3 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: