Bugetul municipal, aprobat în două lecturi. Deficitul bugetar este de circa 300 milioane de lei

Bugetul municipal, aprobat în două lecturi. Deficitul bugetar este de circa 300 milioane de lei

Veniturile bugetului municipal pentru 2020 vor depăşi 4,3 miliarde de lei şi vor fi în creştere cu 11% faţă de 2019. Cheltuielile sunt estimate la 4,6 miliarde de lei şi sunt mai mari cu 9,4% faţă de anul curent. Proiectul bugetului adoptat în două lecturi de către consilierii municipali la şedinţa de joi, 26 decembrie, arată că deficitul bugetar va constitui anul viitor aproape 300 de milioane de lei, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefa interimară a Direcţiei generale finanţe, Olesea Pşeniţchi, a spus pe marginea prezentării proiectului de buget că majorarea unor taxe locale va aduce bugetului municipal venituri în sumă de 32 de milioane de lei. Din totalul veniturilor, 57% vor constitui transferurile, 29% – defalcările, 11% – veniturile proprii şi 3% cele colectate.

Cheltuielile principale în 2020 vor fi direcţionate în proporţie de aproape 53% pentru învăţământ. 14,3% vor merge către servicii în domeniul economiei, inclusiv transport. Aproape 10% din cheltuieli vor fi făcute pe segmentul de gospodărire a locuinţelor şi gospodăria serviciilor comunele, iar 9,2% pentru protecţia socială. Totodată, 4,4% vor merge către cultură, tineret, sport şi odihnă, 3,4% pentru investiţii şi reparaţii capitale, 3,3% pentru servicii de stat cu destinaţie generală, 1,6% pentru ocrotirea sănătăţii, iar 0,4% pentru apărare naţională.

Transferul cu destinaţie specială la bugetul de stat va fi de 14 milioane de lei, reabilitarea străzilor va costa bugetul municipal 131 de milioane de lei, iar proiectele de eficienţă energetică – 89 de milioane de lei. Pentru suburbii vor fi alocate 64 de milioane. Pentru programul municipal de lichidare a ghenelor de gunoi şi amenajarea plafoanelor pentru colectarea separată a deşeurilor – 10 milioane de lei. Pentru grădiniţe şi licee au fost prevăzute peste 56 de milioane de lei, iar pentru dotarea spitalelor – 65 de milioane de lei.

Deficitul bugetar de aproape 300 de milioane de lei se preconizează a fi acoperit din vânzarea apartamentelor, împrumuturile externe pentru proiectele finanţate din surse externe, împrumuturile interne şi externe, rambursarea împrumuturilor externe ale organizaţiilor internaţionale, rambursarea împrumuturilor recreditate şi din soldul mijloacelor băneşti format la contul bugetului municipal la 1 ianuarie 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: