Prima condamnare definitivă a unui miliţian transnistrean pentru aplicarea torturii

Prima condamnare definitivă a unui miliţian transnistrean pentru aplicarea torturii

FOTO simbol

Curtea de Apel Bălţi a menţinut decizia primei instanţe prin care un fost colaborator al miliţiei transnistrene a fost condamnat la 15 ani de detenţie pentru răpirea şi torturarea unui cuplu din raionul Floreşti. Potrivit experţilor de la Asociaţia Promo-LEX, aceasta este prima condamnare definitivă de către instanţele constituţionale de judecată a unui miliţian din regiunea transnistreană pentru aplicarea torturii, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, a declarat că instanţa de apel de la Bălţi a emis decizia pe 8 aprilie. Astfel, a fost menţinută sentinţa Judecătoriei Soroca din 5 august 2020, ea fiind una definitivă şi susceptibilă de executare. Însă, condamnatul are posibilitatea să o conteste cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Instanţa de judecată a admis integral acţiunea civilă şi a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Fostul colaborator al miliţiei transnistrene a fost condamnat pentru infracţiunile de violare de domiciliu, răpire şi acte de tortură în privinţa a doi locuitori ai raionului Floreşti. Cazul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, fiind implicaţi mai mulţi angajaţi ai miliţiei transnistrene.

Potrivit avocatului, până în ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiţii se eschivau de la urmărirea penală. În ianuarie 2020 cauza penală a fost reluată odată ce autorităţile constituţionale au reuşit să-l reţină pe unul dintre învinuiţi. Pe 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanţa de judecată şi examinată în fond cu pronunţarea sentinţei motivate la 5 august 2020. Sentinţa primei instanţe a fost contestată.

„Această sentinţă de condamnare demonstrează tuturor, atât autorităţilor constituţionale, că se poate. Pot fi combătute abuzurile grave, poate fi realizată o anchetă eficientă, iar persoanele responsabile pedepsite corespunzător. Dar mai ales este important că dă o speranţă victimelor torturii şi altor abuzuri grave că drepturile lor vor fi remediate, iar persoanele responsabile vor fi trase la răspundere într-un final”, a notat Pavel Cazacu.

 

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că fenomenul răpirii l-a cunoscut din perioada anilor 200-2001, când s-a ciocnit cu primul caz, şi de atunci aceste cazuri au continuat. Mai mult, acest fenomen s-a transformat, având loc pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale cu implicarea angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne. Însă, numărul a astfel de cazuri nu este cunoscut pe motiv că multe dintre ele au avut loc printr-o „colaborare între MAI şi aşa-zisele structuri din stânga Nistrului”. Potrivit lui, cazurile de răpire se cifrează la zeci.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările