O răbufnire care îl costă libertatea

O răbufnire care îl costă libertatea

Iurie Vâlcov a fost încătuşat în august 2012 şi de atunci se află după gratii FOTO Captură Video

Rudele tânărului care în august a aruncat o sticlă cu explozibil în coloana cancelarului german Angela Merkel şi a premierului Vlad Filat presupun că n-a făcut-o de capul lui

Acuzat de huliganism agravat, Iurie Vâlcov (21 de ani) urmează să apară în faţa magistraţilor până pe 19 ianuarie, când îi expiră mandatul de arest. Tânărul, care din august se află la Penitenciarul numărul 13 din Chişinău, riscă şapte ani de închisoare pentru o „răbufnire psihologică“, aşa cum au calificat-o procurorii.

Oamenii legii susţin că Iurie ar fi încercat „să-şi arate dezacordul faţă de acţiunile poliţiştilor care l-au reţinut anterior pentru comiterea unei infracţiuni pe care el pretinde că n-a comis-o“. Mai exact, este vorba de un dosar privind furtul a câtorva mii de euro, pentru care a fost achitat în prima instanţă. „Băiatul spune că a dorit să-i arate oficialului german realitatea din ţara noastră“, declara procurorul sectorului Râşcani, Igor Popa, la o conferinţă de presă, precizând că inculpatul s-ar fi aflat în stare de ebrietate narcotică când a aruncat cu o substanţă inflamabilă în coloana oficială.

RĂMAS FĂRĂ PĂRINŢI

„El a refuzat să fie supus unei expertize psihiatrice. Nu-l putem forţa. Dacă se va răzgândi, o vom face ulterior, iar între timp cazul va fi examinat în instanţă“, a spus şi procurorul Oleg Oală, care se ocupă de dosar.
Iurie a absolvit doar nouă clase în Valea Perjei, raionul Taraclia. Acum câţiva ani, el şi fratele său, Fiodor, au rămas fără părinţi. Ulterior a fost luat sub tutelă de o mătuşă din sat, Eudochia Gospodinov. Oamenii legii de la Taraclia susţin că mediul în care a crescut şi-a pus amprenta asupra comportamentului său.
„La Taraclia n-a stat la evidenţă nici ca alcoolic, nici ca narcoman. Probabil, de când a rămas fără supraveghere, s-a aflat printre persoanele certate cu legea. Am stat de vorbă cu el. Pare a avea dereglări psihice. Este supărat pe poliţişti şi procurori pentru că, spune el, i-ar fi fabricat un dosar penal“, ne-a spus Dumitru Şaptefraţi, comisarul de poliţie de la Taraclia. 

„POATE L-O PLĂTIT CINEVA“

Eudochia Gospodinov s-a arătat mirată însă de isprava nepotului, afirmând că Iurie nu putea să atace maşina premierului din proprie iniţiativă. „Cred că l-a pus cineva la cale, poate i-o fi dat şi bani. Niciodată nu s-a implicat în politică. Îl cunosc de mic copil. Aşa le-am spus şi poliţiştilor care au venit la mine acasă să mă întrebe de Iurie“, explică femeia.
Ea susţine că tânărul avea planuri de însurătoare. „Într-o zi a venit acasă însoţit de o fată. Noi tocmai tăiam porcul şi am pregătit o fripturică. La plecare, Iurie mi-a spus zâmbind: «Probabil că am să mă însor». Tare m-am bucurat pentru el atunci“, a adăugat femeia.
Iurie Vâlcov n-a avut suficienţi bani pentru a-şi angaja un avocat şi este reprezentat de un apărător din oficiu. „Nu am dreptul să vă ofer nicio informaţie. Adresaţi toate întrebările procurorilor. Confirm doar că n-au existat încălcări pe parcursul anchetei, iată de ce dosarul a fost expediat în judecată“, ne-a tăiat-o avocata Ludmila Grozova.

„Închisoarea nu e o soluţie“

Psihologul Larisa Mamaligă susţine că un comportament similar cu cel al lui Iurie Vâlcov pare a fi un strigăt de disperare. „E un fel de a spune: «Uitaţi-vă şi la mine! Chiar nu merit atenţia voastră?». Fiecare face asta după cum îl duce capul“, explică specialista. „De obicei, astfel de tineri sunt ca nişte animăluţe aruncate în stradă, care se pomenesc ale nimănui, fără afecţiune. Nu este o soluţie să-i bagi după gratii, pentru că situaţia lor nu se va rezolva. Riscăm să-i transformăm în delincvenţi. Lucrurile ar sta altfel dacă nişte specialişti ar lucra cu ei“, mai spune Larisa Mamaligă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările