Cum alegem carnea, ouăle şi cozonacul de Paşti

Cum alegem carnea, ouăle şi cozonacul de Paşti

La procurarea ouălor, cumpărătorii sunt îndemnaţi să le examineze aspectul exterior şi să ţină cont de data ouatului, marcată pe produs. Termenul de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Coaja ouălor trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete. Cu aceste recomandări vin specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în ajunul sărbătorilor de Paşti, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Nu trebuie cumpărate ouăle cu coaja crăpată sau ouăle sparte. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, poate fi solicitat de la vânzător certificatul veterinar. O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea vopselei pentru ouă. Este contraindicată procurarea vopselei cu ambalaj nemarcat sau vopsea neambalată, deoarece poate fi vopsea tipografică sau textilă, care poate prezenta pericol pentru sănătate.

Carnea proaspătă va fi cumpărată doar din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. În urma apăsării cu degetul, carnea trebuie să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă, urât mirositoare. Atenţie trebuie acordată prezenţei ştampilei de control sanitar-veterinar. La procurarea peştelui în stare proaspătă, suprafaţa acestuia trebuie să fie curată, bronhiile roşii, fără rupturi.

Atunci când este procurat cozonacul sau alte produse, consumatorii trebuie să citească cu atenţie informaţia de pe etichetă, data fabricării, termenele de valabilitate. Cozonacul preambalat trebuie să fie ferit de razele solare care duc la eliminarea umidităţii sub peliculă şi provoacă dezvoltarea mucegaiului.

Alimentele vor fi păstrate conform instrucţiunilor producătorului şi se va ţine cont de instrucţiunile privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: