Zece copii din Cehu Silvaniei, intoxicaţi la şcoală cu o substanţă necunoscută

Zece copii din Cehu Silvaniei, intoxicaţi la şcoală cu o substanţă necunoscută

Fetele au fost aduse cu ambulanţele la Zalău

Zece dintre elevii unei clase a VII-a de la Şcoala Gimnazială "Andrei Mureşanu" din Cehu Silvaniei au fost transportaţi în această după-amiază cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, acuzând ameţeli, greţuri şi cefalee.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor primite de la dr.Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, cei zece copii, toate fete cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, au început să se simtă rău încă de la prima oră a acestei zi de şcoală. "Temporar, clasa din care fac parte cei zece copii au făcut prima oră în laboratorul de chimie. A început să li se facă rău chiar în timpul acelei ore, însă după ce au ieşit în pauză au început să se simtă mai bine. Pentru că starea lor - ameţeli, greţuri, cefalee - nu s-a ameliorat prea mult în următoarele ore, conducerea şcolii s-a alarmat, mai ales că era vorba despre zece copii, şi a solicitat ambulanţa", relatează directorul DSP.

Starea fetelor a fost stabilizată pe drum, pe ambulanţă, de medicul Vasile Burian, iar la Unitatea de Primire a Urgenţelor au fost preluate de medicul Septimia Iuhas şi pediatrul Condor Viorica. Din investigaţiile făcute în UPU, dar şi după anamneza la care au fost supuse fetele, medicii au ajuns la concluzia că nu este vorba despre o toxiinfecţie alimentară în masă, ci, mai degrabă, despre o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută încă pe care ar fi inhalat-o în laboratorul de chimie.

"Ipoteza unei toxiinfecţii alimentare este exclusă. Nu poate fi vorba nici de o intoxicaţie cu gaz, pentru că şcoala are încălzire centrală, iar centrala se află la mare distanţă de sala în care se aflau fetele. Oricum, lucrătorii de la Gaz au fost acolo în această după.amiză şi au constatat că nu sunt scăpări. Cel mai probabil este ca în laboratorul de chimie să fi rămas un flacon cu ceva substanţă deschis, iar sub influenţa căldurii din sală să se fi evaporat, iar copiii să fi inhalat substanţa", precizează dr. Marincaş.

Nouă dintre fete au fost lăsate acasă după câteva ore. Cea de-a zecea a fost supusă la investigaţii suplimentare, întrucât ea avea, suplimentar faţă de colegele ei, şi manifestări digestive. "Problemele digestive nu au legătură cu ceea ce s-a întâmplat astăzi. Fata le-a spus medicilor că se simte rău de mai multe zile", a mai precizat directorul DSP, adăugând că probabil că în cursul acestei seri şi ea va fi lăsată să se întoarcă acasă.

Mâine, reprezentanţii DSP vor încerca, alături de conducerea şcolii, să afle ce anume a stat la baza acestui incident. Vom reveni şi noi cu detalii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările