Unde se construieşte cea mai mare aducţiune de apă din România. Magistrala de 164 km va alimenta cu apă 98 de localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările se vor întinde pe parcursul a 18 luni FOTO Facebook.com/Consiliul Judetean Cluj
Lucrările se vor întinde pe parcursul a 18 luni FOTO Facebook.com/Consiliul Judetean Cluj

Locuitorii din oraşul Cehu Silvaniei şi cele patru sate aparţinătoare sunt primii beneficiari ai celui mai mare proiect de infrastructură implementat de către Compania de Apă Someş.

Primul din cele 26 de contracte de lucrări pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Sălaj şi Cluj a fost semnat marţi, 18 februarie, la Cehu Silvaniei, în prezenţa oficialilor Companiei de Apă Someş, a constructorului şi a autorităţilor locale şi judeţene. Contractul are o valoare de aproape 29 milioane de lei şi vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Cehu Silvaniei, precum şi în cele patru localităţi aparţinătoare: Nadiş, Ulciug, Motiş şi Horoatu Cehului.

Contractul face parte din cel mai mare proiect de infrastructură derulat de către operatorul regional, unul a cărui valoare depăşeşte 355 milioane de euro, şi care urmăreşte dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din cele două judeţe. După cum a declarat directorul general al Companiei de Apă, Călin Neamţu, contractul, ca de altfel întregul proiect regional, va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite, la asigurarea unui nivel îmbunătăţit de sănătate şi confort pentru populaţie în condiţii de siguranţă, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor, precum şi la eliminarea vulnerabilităţilor sistemelor alimentate din surse locale.

Neamţu a precizat că lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 18 luni şi vor viza extinderea reţelelor de alimentare cu apă pe aproape 34 km în Cehu Silvaniei şi cele patru localităţi aparţinătoare, reabilitarea reţelelor de apă pe circa 4 km în Cehu, un rezervor de apă de 100 mc şi o staţie de clorinare în localitatea Ulciug, extinderea cu 7,6 km a reţelei de canalizare în oraş şi reabilitarea a 1,7 km, şapte staţii de pompare apă uzată cu peste 2,5 km conducte de refulare, branşamente şi racorduri.

93 de localităţi din Sălaj pe lista beneficiarilor

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020, vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii în localităţi care numără peste 50 de persoane şi în aglomerările mai mari de 2000 p.e. (persoane echivalente) în ceea ce priveşte asigurarea colectării şi epurării apelor uzate, pentru conformarea cu cerinţele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman şi epurarea apelor uzate. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE (77,18%) - Programul Operaţional Infrastructura Mare, etapa 2014-2020, bugetul de stat are o contribuţie de 13% alături de contribuţia de 2% a autorităţilor locale din aria proiectului şi de cea de 7,82% asumată de către Compania de Apă Someş S.A. În luna august 2019 Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară eligibilă a Proiectului cu o valoare ce depăşeşte 324 milioane de euro.

În judeţul Sălaj, proiectul vizează 98 de localităţi din 43 de unităţi de administrativ-teritoriale respectiv Zalău, Şimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Creaca, Mirşid, Hereclean, Pericei, Zimbor, Sînmihaiu Almaşului, Dragu, Hida, Românaşi, Agrij, Buciumi, Surduc, Cristolţ, Băbeni, Letca, Lozna, Someş-Odorhei, Năpradea, Sălăţig, Meseşenii de Jos, Vârşolt, Crasna, Bănişor, Horoatu Crasnei, Cizer, Nuşfalău, Boghiş, Valcău de Jos, Halmăşd, Ip, Marca, Măerişte, Camăr, Carastelec, Sărmăşag, Bobota, Almaşu, Fildu de Jos şi Bălan. Valoarea totală a investiţiilor din judeţul Sălaj este de peste 166 milioane euro, reprezentând lucrări de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, realizare racorduri, staţii de pompare apă, staţii de clorinare noi etc.

Cea mai importantă lucrare din cadrul proiectului o va constitui cea mai mare aducţiune de apă potabilă din România, o magistrală principală de 164 de km, cu 153 de km de magistrale secundare ca şi ramificaţii ale celei principale, care vor transporta în întreg judeţul Sălaj apa de la Staţia de tratare Gilău, din judeţul Cluj. Investiţia are cu o valoare de peste 66 milioane de euro, partea de cofinanţare, de peste 1,3 milioane de euro, fiind asigurată de la bugetul judeţului Sălaj. Documentaţia tehnică aferentă acestei investiţii se află în acest moment în procedură de achiziţie publică.

Vă mai recomandăm:

Unde va fi construit cel mai lung tunel rutier din România şi cât va costa. Autorităţile au apelat la experţi străini pentru asistenţă

Investiţie de 60 milioane de lei pentru reducerea poluării. Cum îşi propun autorităţile să încurajeze mersul pe jos şi cu bicicleta

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite