Stema Zalăului, un kitsch? Cine este, de fapt, tânărul ce luptă cu balaurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actuala temă a oraşului a fost adoptată în 2001 FOTO Olimpia Man
Actuala temă a oraşului a fost adoptată în 2001 FOTO Olimpia Man

Arheologul clujean Nicolae Gudea susţine că stema Zalăului este un kitsch şi că ideile ce stau la baza ei sunt exagerate şi departe de realitatea istorică.

 „O comisie a Consiliului Local a realizat, prin anul 2001, o imagine pocită a stemei, un surogat care nu seamănă cu nimic, dar are elementele de bază ale stemei vechi. Un brâu crenelat şi o coroană crenelată deasupra - zic cei din consiliu - simbolizează „importanţa strategică” a oraşului; tânărul subţirel cu spadă reprezintă lupta contra răului (balaur); balanţa simbolizează atribuţiile judecătoreşti ale urbei; balaurul reprezintă duşmanul cel rău. Ideile au fost preluate din studiul lui B. Dulgău (ActaMP XVIII, 1994. p. 170), dar mi se par cam exagerate şi departe de realitatea istorică (oraşul nu prea a avut vreun rol în lupta anti-otomană. iar coroana murală este o inovaţie)”, spune arheologul, într-un articol publicat, recent, în revista de cultură „Caiete Silvane”.

Clujeanul spune că stema ar trebui să revină la faţa ei adevărată şi în jurul ei s-ar putea construi ceva istorioare atractive.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul primăriei, stema, aleasă în 2001, se compune dintr-un scut roşu,pe care apare un tânăr înaripat, de aur. El ţine în mâna dreaptă o sabie din acelaşi metal, cu care loveşte un balaur negru, pe care îl calcă cu picioarele, evocând lupta împotriva răului. În mâna stângă personajul poartă o balanţă de aur, cu talgerele în echilibru, care atestă atributul aparatului administrativ al urbei de a împărţi dreptatea. În partea de sus a stemei, pe fond roşu, este un brâu crenelat de argint, ce semnifică importanţa strategică a aşezării – graniţa dintre imperiul roman de apus şi dacii liberi, iar mai târziu, poarta de acces spre Transilvania.


Nicolae Gudea susţine că stema veche a oraşului apare în Monografia judeţului Sălaj realizată de Petri Mor. "Aceasta se află în biserica actual reformată (calvină) - care până pe la 1560 a fost catolică şi cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Transcripţia care dovedeşte acest lucru se află în aripa de sud a clădirii, deasupra corului cizmarilor, lângă stema oraşului, care îl reprezintă pe Arhanghel. Stema reprezintă un tânăr înaripat, în picioare, călcând un balaur. În mâna dreaptă ridicată la nivelul capului ţine o spadă, ca şi cum ar fi pregătit să lovească; în mâna stângă lăsată în jos de-a lungul corpului ţine o balanţă. Este îmbrăcat cu un pieptar peste un fel de togă de culoare roşie. Peste umeri poartă o hlamidă roşie. Piciorul drept împins uşor înainte poartă cizmă cu gurgui", explică arheologul.


 Potrivit acestuia, ideile actualei steme au fost preluate de la un cercetător din Satu Mare, care s-a ocupat, printre altele, şi de stema oraşului Zalău. Aceste idei i se par arheologului "cam exagerate şi departe de realitatea istorică (oraşul nu prea a avut vreun rol în lupta anti-otomană. iar coroana murală este o inovaţie)".
Nicolae Gudea spune că a făcut propriile sale cercetări referitoare la simbolurile aflate pe vechea stemă a Zalăului şi spune că tânărul ar fi Arhanghelului Mihail. El sugerează că stma oraşului ar trebui gândită în acest sens. "Foarte probabil şi toponimele legate de numele lui Mihail (care astăzi poartă interpretări diferite), s-au născut şi impus tot datorită patronului oraşului. Această situaţie ar putea constitui un atu pentru turismul din oraş (chiar şi după ce arhitecţi şi politicieni iresponsabili au distrus faţa oraşului vechi). De aceea cred că stema ar trebui să revină la faţa ei adevărată şi în jurul ei s-ar putea construi ceva istorioare atractive. Dar cum părerea mea nu contează, să lăsăm lucrurile să rămână la nivelul kitsch-ului (al creaţiei fanteziste)", conchide, el, ironic.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite