Savantul care a vrut să creeze un hibrid om-maimuţă. Experimentele controversate care l-au trimis în exil

Savantul care a vrut să creeze un hibrid om-maimuţă. Experimentele controversate care l-au trimis în exil

Savantul spera să încrucişeze omul cu maimuţa

Cercetătorul rus Ilya Ivanovici Ivanov (1870-1932) şi-a câştigat renumele în urma experimentelor prin care a încrucişat diverse specii de animale.

În 1898, Ilya Ivanovici Ivanov (foto jos - wikipedia.org) a înfiinţat la Moscova mai multe laboratoare, unde studia structura organelor sexuale ale animalelor domestice, precum şi procesul de reproducere. Trei ani mai târziu, el punea bazele primului centru mondial de inseminare artificială a cabalinelor, unde a experimentat hibridizarea între specii.

Scopul său a fost producerea unor noi rase mai rezistente la boli şi adaptabile la iernile aspre. Aşa s-a născut, spre exemplu, un hibrid prin încrucişarea unei zebre şi a unui măgar,  un altul prin încrucişarea unei zebre cu un cal sau a unei vaci cu o antilopă. De asemenea, Ivanov s-a preocupat de salvarea anumitor specii de animale sălbatice pe cale de dispariţie, printre care bizonul european.

Ambiţia l-a împins, însă, mult mai departe, savantul trasându-şi ca obiectiv crearea unui hibrid între om şi maimuţă, prin inseminare artificială. De altfel, în 1910, a prezentat o lucrare pe această temă în cadrul Congresului Mondial al Zoologilor în Graz, în care a descris modul în care ar putea obţine un astfel de hibrid. Potrivit newscientist.com, în 1926, Ivanov a plecat într-o misiune în Africa, unde plănuia să facă primii paşi pentru realizarea unui experiment spectaculos şi radical cu care să revoluţioneze ştiinţa: să încrucişeze un om şi o maimuţă. Deşi călătoria spre continentul african implica cheltuieli mari şi un obiectiv îndoielnic, guvernul bolşevic nu doar că a aprobat-o, ci a şi finanţat-o.

Omul de ştiinţă îşi propusese să selecteze din mediul natural câteva exemplare de maimuţe, care să îi permită, mai apoi, aplicarea neobişnuitului experiment. Planurile sale au fost sortite eşecului, însă câteva lui mai târziu, el şi-a reluat proiectul. În demersul său a ajuns până în punctul în care a reuşit să insemineze artificial cu spermă umană trei femele de cimpanzeu. Niciuna nu a rămas, însă, gestantă.

Curând, însă, în mintea lui Ilya Ivanov a încolţit o nouă idee: să insemineze artificial o femeie cu sperma urangutanului Tarzan. Newscientist.com susţine că cel puţin cinci femei s-au oferit pentru acest experiment, dar nici de această dată sorţii nu i-au fost favorabili, întrucât maimuţa donatoare a murit. În timp ce căuta un înlocuitor pentru Tarzan, Ivanov a devenit ţinta criticilor oficialului guvernului sovietic, a fost arestat şi mai apoi condamnat la cinci ani de exil în Kazakhstan. Doi ani mai târziu, controversatul om de ştiinţă îşi găsea sfârşitul în urma unui accident vascular cerebral.

Citiţi şi:

Excentricul geolog care a încercat să mănânce din fiecare animal. Care era gustarea preferată

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările