Omul de afaceri care a recunoscut că a măsluit aparatele de păcănele pentru a face avere. Cum l-a pedepsit instanţa

Omul de afaceri care a recunoscut că a măsluit aparatele de păcănele pentru a face avere. Cum l-a pedepsit instanţa

Stelian Danco era liderul grupării FOTO Arhivă

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis marţi, 18 iunie, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de către procurorii DIICOT Sălaj cu un om de afaceri zălăuan acuzat de procurorii DIICOT că a constituit un grup infracţional organizat specializat în măsluirea păcănelelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Omul de afaceri zălăuan Stelian Danco a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, pentru care i-a aplicat 4 luni de închisoare, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (2.206 acte materiale) - 1 an şi patru luni de închisoare, instigare la infracţiunea de alterare a integrităţii datelor informatice, în formă continuată - 8 luni de închisoare, spălare de bani - 2 ani de închisoare, şi evaziune fiscală în formă continuată - 8 luni închisoare.

Contopind toate aceste pedepse, judecătorii i-au aplicat pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, la care au adăugat un spor de 12 luni de închisoare. Astfel, Stelian Danco a fost condamnat la 3 ani de închisoare, din care au dedus cele 24 de ore în care a fost reţinut, precum şi cele cinci luni de arest preventiv şi arest la domiciliu. Magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Sălaj pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Pe durata termenului de supraveghere, omul de afaceri trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sălaj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Muncă în folosul comunităţii

În plus, Danco a fost obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Sălaj sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Biserica Ortodoxă "Sf. Ştefan" din Zalău sau Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Zalău.

Tribunalul Sălaj a mai dispus confiscarea extinsă de la inculpat a peste 200.000 de lei, menţinând, în parte, măsura sechestrului asigurator dispusă de DIICOT Sălaj asupra sumei de 134.130 euro ridicată de la omul de afaceri, până la concurenţa sumei de 330.000 lei, în vederea executării măsurii confiscării extinse şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare către stat. Au fost confiscate şi 148 de aparate de jocuri de noroc pe care Stelian Danco le-ar fi folosit la comiterea de infracţiuni informatice. Inculpatul va avea de plătit către stat nu mai puţin de 120.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Soluţia instanţei poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Cum funcţiona gruparea

Cazul a făcut vâlvă în toamna anului 2015, atunci când în urma a 96 de percheziţii domiciliare în judeţele Sălaj şi Maramureş, grupul infracţional a fost destructurat. În urma acestor acţiuni au fost găsite şi ridicate aproape 26 de kilograme de aur, circa 2,3 milioane de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se găseau 129.080 euro, 175.799 de lei, precum şi 561,66 grame aur. Opt persoane au fost reţinute şi, ulterior, arestate preventiv.

La acea vreme, procurorii DIICOT Sălaj declarau că o parte a membrilor grupării de crimă organizată au accesat fără drept cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot - machine) instalate în aceste locaţii, prin folosirea de chei speciale care permit modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calculează algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic. Prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, membri grupării şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani clienţilor, conform algoritmului softului original, ci membrilor grupului infracţional. Sumele erau apoi scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi, implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.

Procurorii spun că aceste operaţiuni se realizau de regulă la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.

Citiţi şi:

Averi fabuloase făcute pe seama amatorilor de păcănele. Unul dintre liderii grupării şi-a cumpărat şase apartamente de lux în Mamaia, altul avea 26 de kilograme de aur

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările