Cât vor sta în carantină oraşele sălăjene în care incidenţa a sărit de 8 la mie. Prefect: „Deplasările inutile vor fi eliminate“

Cât vor sta în carantină oraşele sălăjene în care incidenţa a sărit de 8 la mie. Prefect: „Deplasările inutile vor fi eliminate“

Autorităţile au luat măsuri la solicitarea premierului FOTO Prefectura Sălaj

În trei din cele patru localităţi din mediul urban al Sălajului, numărul cazurilor de COVID-19 a explodat în ultimele zile, incidenţa depăşind pragul de 8 la mie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Municipiul Zalăul (8,60 la mie) şi oraşele Cehu Silvaniei (9,85 la mie) şi Jibou (10,65 la mie) vor intra în carantină cel mai probabil începând de miercuri, când, spune prefectul Virgil Ţurcaş, ar trebui să fie finalizată procedura pe care o presupune luarea unei astfel de măsuri. În toate cele trei localităţi, rata de infectare a sărit de pragul de 8 la mia de locuitori.

"S-a iniţiat procedura pentru carantinarea celor trei oraşe care au depăşit incidenţa de 8 la mia de locuitori. Avem, însă, o procedură administrativă de parcurs; Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a făcut o analiză transmisă Institutului Naţional de Sănătate Publică, care va face la rândul său o analiză proprie a situaţiei locale şi va verifica propunerea DSP. Apoi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să emită un proiect de hotărâre, care va fi transmis la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru ca apoi, comandantul acţiunii să emită un ordin. Acest ordin va prevedea carantinarea localităţilor respective, dar măsurile care se aplică vor trebui implementate printr-o hotărâre a CJSU", a precizat prefectul.

Acesta susţine că procedura va fi una scurtă: "Eu cred că astăzi vom avea avizul INSP şi posibil tot astăzi, ordinul comandantului acţiunii. Probabil ultima hotărâre, cu măsurile care se impun, a CJSU va fi mâine (miercuri - n.n.) dimineaţă. În condiţii normale, cam acesta va fi fluxul şi asta va fi durata, dar populaţia acestor oraşe trebuie să fie pregătită pentru aceste restricţii care vor urma", a explicat prefectul.

Potrivit acestuia, plasarea localităţilor în carantină presupune impunerea de noi restricţii, care vizează în special circulaţia persoanelor. "Deplasările inutile vor fi eliminate. Cetăţenii din cele trei oraşe vor putea în continuare să îşi facă cumparăturile, să meargă la farmacie, să se aprovizioneze cu cele necesare. Vom introduce în mod sigur şi o justificare a deplasării, pentru că dacă au locuri de muncă undeva ar trebui să deţină o legitimaţie sau o declaraţie", a explicat Virgil Ţurcaş, adăugând că la intrările şi ieşirile în şi din oraşe vor exista filtre.
Cele trei oraşe vor fi plasate în carantină pentru o perioadă iniţială de 14 zile, la finalul căreia se va face o evaluare, în funcţie de rezultatele căreia se va decide o eventuală prelungire. "Nu este prevăzut un prag anume sub care trebuie să scădem, dar trebuie să avem un trend descrescător", a subliniat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Procedura de carantinare a fost demarată după ce luni seara, premierul Ludovic Orban a declarat public că a cerut prefectului de Sălaj şi directorului DSP plasarea în carantină a localităţilor din judeţ unde este depăşită rata de 6 la mie. În această situaţie se răgăsesc nu doar cele trei oraşe, ci şi cinci comune: Mirşid (8,08 la mie), Nuşfalău (7,61 la mie), Sălăţig (6,86 la mie), Someş-Odorhei (6,72 la mie) şi Hereclean (6,30 la mie).

În judeţul Sălaj, de la debutul pandemiei s-au înregistrat 3.081 de infectări cu noul coronavirus, 1.047 de pacienţi fiind declaraţi vindecaţi. Alte 76 de persoane au decedat. În prezent sunt active 1.958 de cazuri.

Vă mai recomandăm:

Premierul Orban cere carantină în judeţul cu cea mai mare rată de infectări. Lista localităţilor vizate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările