Avertisment de la primarul Zalăului: tariful de colectare a deşeurilor ar putea creşte din cauza documentaţiei întocmite de Consiliul Judeţean

Avertisment de la primarul Zalăului: tariful de colectare a deşeurilor ar putea creşte din cauza documentaţiei întocmite de Consiliul Judeţean

Centrul de la Dobrin ar trebui să fie gata luna aceasta

Contre administrativo-politice pe tema modului de implementare a proiectului ”,,Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”. Primarul Zalăului (PNL) acuză Consiliul Judeţean (cu şef de la PSD) că nu a întocmit bine documentaţia de atribuire a serviciului de colectare a deşeurilor.

Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, a declarat miercuri, 23 septembrie, într-o conferinţă de presă, că tariful de colectare a deşeurilor menajere ar putea creşte în municipiul Zalău, odată cu punerea funcţiune a sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Sălaj, cu 0,70 de lei/lună/persoană, pentru început. De vină ar fi, potrivit edilului,  modul în care a fost întocmită de către Consiliul Judeţean Sălaj documentaţia de atribuire a serviciului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere. ,,Faptul că prin documentaţie tariful îi este impus operatorului poate duce la creşterea acestuia, deoarece legislaţia actuală permite operatorului să solicite şi să primească o majorare, pe motiv că acel cost iniţial nu acoperă prestarea serviciului. Propunerea noastră, din păcate neacceptată, a fost ca atribuirea serviciului să se facă prin licitaţie, creşterea ulterioară a tarifului putând fi acceptată doar în măsura în care anumite componente luate în calcul în stabilirea preţului, de exemplu, combustibilul, suferă fluctuaţii majore”, a explicat edilul.
Declaraţia primarului vine după ce, cu câteva ore mai devreme, a avut loc o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,ECODES” (din care fac parte reprezentanţii tuturor administraţiilor publice locale din judeţ şi care este partenerul Consiliului Judeţean Sălaj în proiectul cu finanţare europeană ,,Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”). Potrivit lui Căpîlnaşiu, deşi doar aproximativ jumătate din membri s-au întrunit la şedinţă, documentaţia a fost votată de majoritatea celor prezenţi. În aceste condiţii, primarul Radu Căpîlnaşiu a precizat că ia în calcul găsirea unor variante, astfel încât, locuitorii municipiului Zalău să nu fie prejudiciaţi şi pentru ei să fie asigurat un serviciu de calitate, la un preţ cât mai mic.


Reacţia municipalităţii era previzibilă dat fiind faptul că la ultima şedinţă de Consiliu Local, Executivul Primăriei a decis să retragă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre vizând aprobarea documentaţiei de atribuire a contractului de delegare prin concesionare a gestiunii activităţilor de salubrizare a judeţului Sălaj. Primarul a anunţat, atunci, în plenul şedinţă, că sunt - din punctul de vedere al Executivului - probleme în documentaţie, acesta fiind motivul retragerii proiectului. Se pare că situaţia nu a fost remediată nici până astăzi.


,,Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj” este cel mai mare proiect derulat de Consiliului Judeţean Sălaj, având o valoare de aproximativ 135.000.000 de lei, mare parte din finanţare fiind asigurată din fonduri europene. Proiectul include construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor, localizat lângă Dobrin, şi trei staţii de transfer (Crasna, Surduc şi Sânmihaiu Almaşului). Prin acelaşi proiect sunt asigurate şi costurile cu închiderea depozitelor neconforme de deşeuri de la Şimleu Silvaniei (închis deja), Cehu Silvaniei (aproape de finalizare), Jibou (80 la sută) şi Crişeni.

Vă mai recomandăm:

PNL Sălaj cere demisia prefectul Ionel Ciunt: ”Este de rea credinţă!”

Adio, alegeri parţiale locale! Comunele fără primari vor funcţiona aşa până în 2016


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările