UPDATE Cei şapte violatori din Vaslui şi-au primit pedepsele. Judecătorii au decis ca sentinţele cu închisoarea să fie dublate de arestarea preventivă „de îndată“

UPDATE Cei şapte violatori din Vaslui şi-au primit pedepsele. Judecătorii au decis ca sentinţele cu închisoarea să fie dublate de arestarea preventivă „de îndată“

Silviu Avădanei, Alin Rotaru, Petrică Bolboceanu, Silviu Burada, Ionuţ Surleac, Paul Burlacu, Bogdan Boicu

Cei şapte tineri din comuna vasluiană Văleni care au violat o elevă de 18 ani au aflat luni, 17 august, sentinţele decise de instanţa de judecată. Decizia nu este definitivă, dar toţi violatorii au fost arestaţi preventiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 15.25 Toţi cei şapte violatori au fost ridicaţi din Văleni şi transportaţi în arestul Poliţiei Vaslui. Uliţele comunei s-au umplut de localnici care au ţinut să asiste în direct la acţiunile poliţiştilor. Sătenii se arată mai deranjaţi ca niciodată, consideră injuste pedepsele decise de magistraţi şi afirmă, printre altele, că "fata ar fi trebuit să primească şi ea măcar un an de la fiecare".

UDPATE 14.50 Poliţia şi Jandarmeria se află la această oră în comuna Văleni. Oamenii legii supraveghează locuinţele violatorilor în aşteptarea tuturor mandatelor de arestare preventivă. Trei dintre violatori au fost ridicaţi deja şi sunt transportaţi către arestul Poliţiei Vaslui. 

UPDATE 14.15 Cea mai dură pedeapsă a fost decisă în cazul lui Burada Silviu, condamnat astăzi, 14 august, la 8 ani şi 4 luni de închisoare. Burada a fost iniţiatorul violului şi cel care a coordonat acţiunile ulterioare de denigrare a tinerei de 18 ani. 

Cele mai mici sentinţe au fost primite de către cei trei violatori care şi-au recunoscut faptele, câte 5 ani şi 8 luni de închisoare.

Toţi cei şapte violatori au refuzat să-şi facă apariţia în sala de judecată la pronunţarea sentinţelor. Magistraţii au cerut în cazul tuturor eliberarea "de îndată" de mandate de arestare preventivă, urmând ca decizia să fie pusă în aplicare de către organele de urmărire penală în cel mai scurt timp cu putinţă.  

Iată sentinţele decise de instanţa de judecată în cazul celor şapte violatori din Vaslui:

Burada Silviu (21 de ani) - 7 ani închisoare pentru viol în formă agravantă şi 4 ani închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, cu un spor 1 an şi patru luni, urmând ca inculpatul să execute 8 ani şi 4 luni de închisoare. Instanţa a mai dispus arestarea preventivă imediată pentru o perioadă de 30 de zile.

Avadanei Silviu (22 de ani) - 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Instanţa a aplicat un spor de 1 an închisoare la pedeapsa cea mai mare, de 6 ani, urmând ca inculpatul să execute, în final, 7 ani. Judecătorii au mai dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pentru o perioadă de 30 de zile.

Bolboceanu Petrică (23 de ani) - 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Instanţa a aplicat un spor de 1 an închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final 7 ani. Judecătorii au mai dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pe o perioadă de 30 de zile

Burlacu Paul Andrei (28 de ani) - 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. I se aplică un spor de 1 an închisoare, urmând ca inculpatul să execute 7 ani. Magistraţii au mai dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pe o perioadă de 30 de zile.

Boicu Ionuţ Bogdan (21 de ani) - 5 ani închisoare pentru recunoaşterea faptei (viol în formă agravantă) şi 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. La pedeapsa cea mai mare, de 5 ani, se adaugă un spor de 8 luni. Pedeapsa finală - 5 ani şi 8 luni. Instanţa a mai dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pe o perioadă de 30 de zile.

Rotaru Alin Dumitru (19 ani) – 5 ani de închisoare pentru recunoaşterea faptei (viol în formă agravantă) şi 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate. I se aplică un spor de 8 luni de închisoare. Şi în cazul lui s-a dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pe o perioadă de 30 de zile.

Surleac Ioan (20 de ani) - 5 ani de închisoare pentru recunoaşterea faptei (viol în formă agravantă) şi 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. I s-a aplicat un spor de 8 luni. Inculpatul va executa 5 ani şi 8 luni de închisoare. Magistraţii au dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pe o perioadă de 30 de zile.

Judecătorii au mai decis ca cei şapte violatori să plătească 50.000 de lei în solidar cu titlu de daune morale, către partea vătămată.

---------

Ştire initială:

Silviu Avadanei (22 de ani), Ionuţ Bogdan Boicu (21 de ani), Petrică Bolboceanu (23 de ani), Silviu Burada (21 de ani), Paul Andrei Burlacu (28 de ani), Alin Dumitru Rotaru (19 ani) şi Ioan Surleac (20 de ani) au fost trimişi în judecată pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Tragedia fetei a avut loc pe 10 noiembrie 2014, în timp ce se întorcea de la şcoală.

Povestea de groază scrisă de cei şapte băieţi din Văleni nu ar fi avut un ecou atât de puternic în rândul opiniei publice dacă, după oribila întâmplare, nu ar fi continuat să lovească în victimă, încercând să o transforme într-o „uşuratică”, să o umilească pe reţelele sociale.

„Cei şapte băieţi de oameni gospodari”, aşa cum sunt numiţi în comunitatea lor, au fost plasaţi în aprilie în arest la domiciliu şi, ulterior, sub control judiciar. Lăsaţi în libertate, violatorii au continuat să sfideze zâmbind pe holul instanţelor, au ameninţat ziarişti, au continuat să fie activi pe reţelele sociale. Aproape toţi au iubite, afişându-şi relaţiile fericite pe Facebook. Toţi şi-au închis, însă, conturile în urma reacţiilor vehemente venite din rândul opiniei publice, care a condamnat faptele lor.

Susţinătorii violatorilor au fost şi mai vehemenţi: au ameninţat jurnaliştii că adună tot satul să îi violeze, iar vineri, la finalul procesului, au sărit la bătaie, fiind cu greu liniştiţi de forţele de ordine. Au continuat să denigreze victima până în ultima clipă a procesului.

Cine sunt cei 7 violatori

Paul Burlacu (foto cămaşă sus) este cel mai matur dintre violatori. Are 28 de ani, iar în prezent este singurul, din cei şapte, care munceşte. Îşi câştigă existenţa lucrând în agricultură la un localnic din Văleni. Implicarea bărbatul în acest caz i-a şocat pe săteni. Cunoscut drept un tânăr modest, Burlacu era văzut de localnici „cuminte ca o fată”, „respectuos şi cu bun simţ”, care „nu lipsea duminica de la biserică”. Localnicii sunt convişi că anturajul şi, probabil, alcoolul l-au determinat să-şi piardă minţile în noaptea de 10 noiembrie 2014.

Alin Rotaru  (foto jos) este cel mai tânăr dintre cei şapte inculpaţi. În vârstă de 19 ani, adolescentul face parte din tabăra celor care şi-au recunoscut faptele.

Deşi a semnat un acord de recunoaştere prin care îşi însuşeşte toate acuzaţiile şi probele aduse de procurori împotriva sa, Alin este prezentat de familie drept nevinovat, ceea ce demonstrează faptul că a optat pentru procedura simplificată doar pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Unchiul său a fost cel care a ameninţat jurnaliştii cu violul.

Burada, ”capul răutăţilor”

Silviu Burada (21 de ani) este cel care acostat victima după ce a ieşit de la şcoală şi cel care a afişat în mod constant o atitudine sfidătoare, zâmbindu-le ziariştilor. Ba chiar, la ieşirea de la procese, a copiat gestul Elenei Udrea de a-şi atinge nasul cu degetul. Odată plasat în arest la domiciliu, Burada a devenit foarte activ pe Facebook, prima sa postare, după ieşirea din arest, fiind o mulţumire lui Dumnezeu că l-a lăsat să vadă din nou lumina zilei. Şi el are o iubită căreia îi declara dragostea pe aceeaşi reţea de socializare, până când, de curând, după ce scandalul a luat amploare şi şi-a închis contul.

Silviu Burada a fost indicat de toţi ceilalţi şase inculpaţi ca fiind cel care a premeditat violul încă din timpul zilei, când i-a sunat şi i-a întrebat dacă ”nu vor să facă o poştă”. Burada este cel care a lovit victima cu palmele peste faţă şi a acuzat-o că joacă teatru atunci când şi-a pierdut cunoştinţa.

Silviu Avădanei (foto sus) este cel care, la doar câteva săptămâni după ce a fost pus în libertate, i-a ameninţat pe jurnalişti la ieşirea din instanţă că îi va călca cu maşina pe trecerea de pietoni. Avădanei a fost plecat la muncă în Germania, unde urma să se întoarcă, însă violul i-a încurcat planurile.

Şi Bogdan Boicu (foto sus) duce o viaţă fără griji, după ce a părăsit arestul Poliţiei. Tânărul de 21 de ani şi-a recunoscut faptele atât în faţa procurorilor, cât şi a judecătorilor, însă condamnarea o va afla la sfârşitul procesului. Nici Boicu nu are loc de muncă, are însă o iubită alături de care s-a afişat după ieşirea din arest. Şi el şi-a închis contul de Facebook. De altfel, tinerilor li s-a recomandat de către avocaţi să renunţe la activitatea pe reţelele de socializare.


Ioan Surleac (foto sus) face parte dintre cei trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele. Nici el nu are loc de muncă.Tânărul de 20 ani revenise de la muncă din Italia chiar în ziua violului. A fost singurul dintre cei şapte inculpaţi care a fost mişcat lacrimilor fetei şi i-a convins pe ceilalţi tineri să o ducă acasă.

Ce riscă violatorii

Luni, la ora 14.00, cei patru tineri din Văleni îşi vor afla pedepsele. Acestea vor fi diferite: cei care şi-au recunoscut faptele, în cazul în care instanţa le admite acordul de recunoaştere, vor beneficia din start de o reducere a limitelor pedepsei cu o treime. În pledoaria finală, procurorul şi avocata victimei au cerut pedepse maxime pentru toţi cei şapte tineri. În plus, procurorul de şedinţă, care la ultimul termen de judecată a fost chiar procurorul de caz (Dan Tunaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui), a cerut judecătorilor ca, odată cu pronunţarea sentinţei, să dispună înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, arătând că probele administrate demonstrează vinovăţia inculpaţilor, iar mediul în care aceştia trăiesc nu este unul propice reeducării lor.

În sarcina celor şapte inculpaţi a fost reţinută câte o infracţiune de viol şi câte una de lipsire de libertate în mod ilegal. Pedeapsa maximă prevăzută de legea penală în cazul violului cu mai mulţi autori este de 12 ani, în timp ce pentru lipsirea de libertate este şapte ani. Astfel, cei patru inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele riscă 12 ani de închisoare la care se mai adaugă un spor de o treime din pedeapsa pentru cea de-a doua infracţiune. Maximul pe care îl pot primi inculpaţii Silviu Burada, Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu şi Paul Burlacu este de 14 ani şi trei luni de închisoare. În cazul celorlaţi trei tineri care şi-au recunoscut faptele, pedeapsa maximă pe care o pot primi este de nouă ani şi şase luni de închisoare.

Campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ 

Începând cu 20 iulie, cotidianul ”Adevărul” şi site-ul www.adevarul.ro au derulat o campanie amplă în jurul acestui caz, pe care jurnaliştii noştri l-au prezentat încă din noiembrie anul trecut, atunci când s-a petrecut tragedia. 

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima umilită public şi blamată de comunitatea din care fac parte violatorii, dar şi de a arăta derapajele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

Vă invităm pe toţi cititorii ”Adevărul” să-i transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte revoltătoare.

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările