Judeţul Vaslui, cea mai slabă prezenţă la vot: 34,79% la europarlamentare şi 29,40% la referendum

Judeţul Vaslui, cea mai slabă prezenţă la vot: 34,79% la europarlamentare şi 29,40% la referendum

Peste 400.000 de vasluieni sunt aşteptaţi la votare

Românii îi desemnează duminică, 26 mai, pe cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European. În acelaşi timp, alegătorii pot răspunde la cele două întrebări din cadrul referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. „Adevărul“ vă ţine la curent cu prezenţa la vot în judeţul Vaslui raportată la intervale regulate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Judeţul Vaslui a înregistrat cea mai slabă prezenţă la vot atât pentru alegerile euro parlamentare, cât şi pentru referendul. 

La europarlamentare, 34,79% dintre vasluieni, în condiţiile în care media naţională a fost de 49,02%.

La referendum şi-au exercitat dreptul la vot 29,40%, în timp ce media naţională a fost de 41,28%.

UPDATE: Poliţiştii din Vaslui au întocmit două dosare penale pe numele unor persoane care au încercat să voteze, deşi aveau acest drept interzis. Este vorba de un bărbat de 43 de ani din Plopoasa şi o femeie de 63 de ani din Todireşti.

De asemenea, un bărbat de 46 de ani din Mărăşeni a depus plângere la Poliţie, sesizând că i s-a interzis dreptul de a vota. Însă sesizarea nu s-a confirmat.

UPDATE Un prim incident s-a înregistrat la Secţia 129 de votare din Huşi, unde s-a sesizat dispariţia unei stampile. Ulterior ştampila a fost adusă de o alegătoare, care a declarat că a luat-o din greşeală după ce şi-a exercitat dreptul la vot.

UPDATE Pe tot parcursul zilei judeţul Vaslui a înregistrat cea mai slabă prezenţă la urne, clasându-se pe ultimul loc la nivel naţional. 

UPDATE Vasluiul se numără printre judeţele cu cea mai slabă prezenţă la vot la primele ore ale dimineţii. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, până la ora 9.00 în judeţul Vaslui au votat 10.798, reprezentând 2,60 % din numărul total de vasluieni cu drept de vot. La nivel naţional, prezenţa la vot până la ora 9.00 este de 3,40. În topul judeţelor cu cea mai mare prezenţă la vot se numără: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Constanţa, care înregistrează o prezenţă de peste 4%.

UPDATE Toate secţiile de votare din judeţul Vaslui s-au deschis la ora 7.00, nefiind înregistrate situaţii deosebite. 

Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 8.00, în judeţul Vaslui şi-au exprimat opţiunea la vot 4.655 alegători, reprezentând 1,12% din numărul total de alegători. Dintre aceştia, 1.041 au votat pe listele suplimentare. 

Ştire iniţială: 18.937.258 de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică, 26 mai. Dintre aceştia, 413.936 sunt înscrişi pe listele electorale permanente din judeţul Vaslui.

Pe teritoriul judeţului  Vaslui sunt amenajate 536 secţii de votare, cu 10 mai mult decât la precedentele alegeri. Toate cele 10 secţii noi de votare au fost amenajate în municipiul Vaslui, unde numărul populaţiei a depăşit 100.000 de locuitori, urmare a migraţiei cetăţenilor din Republica Moldova. Astfel, în municipiul reşedinţă de judeţ sunt aşteptaţi 114.927 de vasluieni la cele 72 de secţii de votare.

La Bârlad, au fost amenajate 46 de secţii, iar la Huşi 20. Toate secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00 – 21.00. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările