Lili Ciortan: „Muzica este copilul meu de suflet“

Lili Ciortan: „Muzica este copilul  meu de suflet“

Lili Ciortan

După peste 25 de ani de pauză, artista s-a întors la prima dragoste: folclorul, alături de „Rapsodia Vasluiului“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născută într-o familie de muzicanţi, Lili Ciortan nu avea cum să stea departe de muzică. „Tatăl meu cânta la vioară, un frate la saxofon, iar celălat frate, care este şi dirijorul orchestrei Negreşti, cântă la acordeon. Sunt dintr-o familie de lăutari şi cred că am acest dar încă de când eram în burtica mamei şi-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru fărâma de talent pe care mi-a dat-o“, spune interpreta.

„Am avut colegi extraordinari în orchestră“
A urcat pentru prima oară pe scenă la vârsta de 10 ani, când i-a uimit pe toţi cu vocea sa. „Mergeam cu ai mei la repetiţii la Casa de Cultură Negreşti, iar într-o pauză am luat microfonul şi am început să cânt. Toţi cei din jur erau entuziasmaţi, pentru că aveam voce, ritm şi tot ce trebuia pentru un interpret de vârsta mea“, îşi aminteşte Lili. Au urmat apoi participări la zeci de festivaluri şi concursuri în toată ţara şi de fiecare dată s-a întors cu un premiu.

Talentul său nu a fost trecut cu vedere, astfel că la un moment dat a fost văzută de maestrul dirijor Nicolae Balan şi a fost cooptată în Orchestra „Trandafir de la Moldova“. „La orchestră am avut nişte colegi extraordinari ca Mioara Velicu, Maricica Pană sau Nelu Lupaşcu. În acea perioadă am înţeles un lucru extraordinar şi anume acela că trebuie să perfecţionez ce mi-a dat Dumnezeu, să muncesc mai mult, să respect programul şi să ascult spusele dirijorului. De asemenea, am considerat că perioada petrecută sub bagheta dirijoului Nicolae Balan a fost ca o şcoală de muzică sau un Conservator. Practic atunci am învăţat ceea ce înseamnă să fii artist profesionst adevărat“, a subliniat interpreta. A lucrat cu Nicolae Balan până în 1980, când a fost desfiinţată Orchestra „Trandafir de la Moldova“.

Două albume cu Rapsodia Vasluiului
A urmat apoi o pauză care s-a lungit mai bine de un sfert de veac, asta şi pentru că se căsătorise şi îşi dorea să se ocupe mai mult de familia sa. A revenit în forţă la nivel profesionist în 2007, când a fost cooptată în Orchestra „Rapsodia Vasluiului“.

„Atunci era exact momentul în care îmi doream să revin. Toată lumea mă întreba când o să mai apar pe scenă, iar eu îmi propusesem ca pe la vârsta de 50 de ani să revin la muzica făcută la un nivel profesionist“, a explicat Lili. Alături de „Rapsodia Vasluiului“ a scos două albume, „Măi bădiţă din Negreşti“ (2007) şi „De pe plaiuri vasluiene“ (2009), iar în prezent lucrează pentru un nou album, ce va fi lansat în cel mai scurt timp posibil. „Textele au fost scrise de compozitorul Marcel Iorga şi de două doamne foarte talentate din Negreşti: Elvira Grigoraş şi Mona Cioată, cărora le mulţumesc. Le sunt foarte recunoscătoare şi colegilor din «Rapsodia Vasluiului» pentru orchestraţia care a fost făcută după sufletul meu şi pentru aceste melodii pe care le iubesc ca şi pe copiii mei“, a încheiat artista.

Profil
Născută. 2 februarie 1958, Negreşti, judeţul Vaslui.
Studii. A absolvit Liceul Agricol Negreşti.
Familie. Este căsătorită şi are doi copii şi doi nepoţi.

Ce-i place
Interpreta adoră să citească romane de dragoste. „Îmi place să iubesc, să respect şi să fiu respectată“, a mărturisit Lili.

Ce nu-i place
Lili Ciortan preferă să i se spună orice în faţă, motiv pentru care nu-i poate suferi pe mincinoşi. „Nu-mi place să fac compromisuri şi evit pe cât posibil asemenea situaţii“,
a adăugat artista.

Întrebări şi răspunsuri
Cum a fost perioada de pauză?
Nu a fost foarte grea pentru că, în mare, acelaşi lucru am făcut. Înfiinţasem un ansamblu folcloric, realizat în cu aportul maestrului coregraf Gigi Ilaşcu. Apoi am colaborat cu un alt ansamblu din Negreşti, condus de Elvira Grigoraş, o doamnă cu o inimă imensă, pe care eu o consider profesoara mea.

Cum primesc vasluienii muzica folclorică?
Foarte bine. În fiecare duminică le cântăm în Parcul Copou, iar ei sunt tot timpul acolo. Spectatorii sunt foarte importanţi. Ne transmit energia pozitivă, iar asta contează foarte mult pentru noi. Nu valorează banul, cât respectul pe care-l are un spectator faţă de un interpret.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările