Ginecolog de la spitalul din Vaslui, testat pentru coronavirus. Decizia luată după ce medicul, întors din India de 8 zile, a început să prezinte semne de răceală

Ginecolog de la spitalul din Vaslui, testat pentru coronavirus. Decizia luată după ce medicul, întors din India de 8 zile, a început să prezinte semne de răceală

Şefa Secţiei Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, medicul Smărăndiţa Istrate, a realizat vineri, 20 martie, testarea pentru Infecţia COVID-19. Până la sosirea rezultatelor medicul nu va mai desfăşura activitate în cadrul spitalului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, decizia  ca medicul Istrate să efectueze testarea pentru noul coronavirus a fost luată în contextul în care a început să prezinte uşoare semne de răceală, iar aceasta s-a întors recent din concediul petrecut în Asia. 

Medicul Smărăndiţa Istrate a fost plecat în concediu în India şi Nepal, de unde s-a întors în România, cu escală la Qatar, pe 12 martie. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă, Ana Rinder, nu s-a impus autoizolarea la domiciliu a medicului deoarece venea dintr-o zonă care nu se află sub incidenţa alertei Coronavirus. 

După revenirea din concediu, Smărăndiţa Istrate şi-a reluat activitatea medicală în cadrul Secţiei Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, efectuând şi gărzi. De altfel, potrivit graficului, inclusiv astăzi aceasta ar fi trebuit să asigure linia întâi de gardă în cadrul secţiei.

”Doamna doctor nu a intrat în izolare la domiciliu, deoarece nu a călătorit într-o zonă afectată de coronavirus. De aseară, a început să strănute şi să îi curgă nasul. Însă, având în vedere mediul în care se lucrează pentru cadrele medicale, astfel de simptome sunt frecvente. Ţinând cont de întreg contextul, astăzi doamna doctor a realizat testarea pentru coronavirus. Până la sosirea rezultatelor, dumneaei nu va mai veni la spital”, a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Ana Rinder.

S-a dublat numărul persoanelor izolate la domiciliu

Până în prezent, în judeţul Vaslui nu a fost confirmat niciun caz de infectare cu COVID-19. Potrivit Instituţiei Prefectului Vaslui, în ultimele 24 de ore, numărul persoanelor izolate la domiciliu s-a dublat. În total, în prezent sunt 996 de vasluieni, reîntorşi din străinătate, izolaţi la domiciliu, din care 567 luaţi în evidenţă în ultimele 24 de ore.  De asemenea, 37 de persoane se află în carantină instituţionalizată, 4 fiind luate în evidenţă în ultimele 24 de ore.  

Reprezentanţii Prefecturii Vaslui recomandă cetăţenilor să ţină cont de recomandările Grupului de Comunicare Strategică:

Semnalaţi imediat medicului de familie dacă aţi călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obţinute accesând link-ul http://www.cnscbt.ro/ , respectiv „Lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic. În cazul în care nu puteţi contacta medicul de familie, apelaţi la Direcţia de Sănătate Publică din judeţul dumneavoastră şi în ultimă instanţă la 112;

Rămâneţi acasă dacă aveţi simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie) şi sunaţi medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeţi din primul moment la unităţile de urgenţă;
Există riscul, în cazul în care sunteţi purtător al virusului, să transmiteţi şi altor persoane noul coronavirus;
Este de preferat să rămâneţi la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare;

Dacă vă aflaţi în autoizolare la domiciliu respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor, NU părăsiţi sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiţi vizitatori şi NU intraţi în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse;

În cazul în care încălcaţi regimul autoizolării la domiciliu riscaţi amendă de până la 20.000 de lei, precum şi dosar penal în cazul în care contribuiţi la răspândirea virusului.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu sau carantinate în judeţul Vaslui pot comunica/sesiza situaţiile deosebite sau problemele cu care se confruntă, la postul telefonic stabilit în cadrul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vaslui, solicitările fiind transmise operativ către structurile cu care se cooperează pentru soluţionare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: