Avocata condamnată pentru fapte de corupţie, după ce a mituit un gardian din penitenciar, continuă se profeseze. În barou, opiniile de excludere, împărţite

Avocata condamnată pentru fapte de corupţie, după ce a mituit un gardian din penitenciar, continuă se profeseze. În barou, opiniile de excludere, împărţite

Alina Scafaru FOTO Facebook

Avocata Alina Scafaru, din cadrul Baroului Vaslui, condamnată definitiv în septembrie 2016 pentru fapte de corupţie, continuă să profeseze. Baroul Vaslui a decis excluderea, apreciind că faptele pentru care a fost condamnată o fac nedemnă pentru profesia de avocat. O parte dintre avocaţii Baroului care „au judecat-o” nu au fost de acord cu excluderea din avocatură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Condamnată definitiv la doi ani şi patru luni închisoare cu suspendare, după ce iniţial instanţa de fond hotărâse executarea pedepsei în regim de detenţie, avocata Alina Scafaru a dat în judecat Baroul Vaslui şi Uniunea Naţională a Barourilor din România, solicitând anularea deciziei prin care s-a dispus excluderea sa din profesie şi radierea din Barou.

Într-o primă fază, avocata Scafaru a dat în judecată Baroul Vaslui, fără a mai aştepta contestaţia formulată la UNBR. Tribunalul Vaslui i-a respins ca inadmisibilă cererea, însă a dispus ca până la soluţionarea definitivă a cauzei să se suspende punerea în aplicare a deciziei Baroului Vaslui. Decizia i-a permis, astfel, să continue să-şi exercite profesia. Dosarul se află în calea de atac, la Curtea de Apel Iaşi. 

O a doua acţiune în instanţă a fost formulată de avocata Scafaru împotriva Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care a menţinut decizia Baroului Vaslui. Dosarul, în acest caz, se află pe rolul Tribunalului Vaslui, în faza de filtru.

În hotărârea Tribunalului Vaslui, prin care a fost respinsă cererea avocatei, ca fiind inadmisibilă, se menţionează că Alina Scafaru a fost exlusă din avocatură în cadrul şedinţei Consiliului Baroului Vaslui din data de 30.01.2017 . La respectiva şedinţă au participat toti cei şapte consilieri, membri ai acestui Consiliu, decanul si prodecanul Baroului Vaslui, în total 9 persoane cu drept de vot, iar in urma votului exprimat de fiecare dintre aceştia, au votat pentru excluderea din profesie, doar un număr de 4 consilieri.

Potrivit statutul profesiei, calitatea avocatului încetează dacă a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.

În faţa judecătorilor, Alina Scafaru a precizat că textele de lege nu precizează în mod explicit care sunt infracţiunile pentru care condamnarea definitivă îl face pe autor nedemn de a mai exercita profesia de avocat.

”Consiliul Baroului avea obligaţia să cerceteze, să aprecieze şi să decidă dacă fapta penală respectivă este sau nu compatibilă cu exercitarea în continuare a profesiei de avocat, încetarea calităţii de avocat neputând fi dispusă de drept, ca efect direct şi imediat al soluţiei de condamnare în sine”, a invocat avocata Scafaru în faţa instanţei. 

Cum a ajuns avocata scafaru după gratii

Alina Scafaru a fost arestată la sfârşitul lunii aprilie 2015 după ce a încercat, printr-un intermediar, să mituiască un agent din penitenciarul Iaşi pentru a-i transmite unui interlop din Iaşi aflat după gratii opt telefoane mobile şi o sticlă de 1,5 l cu whiskey.

Avocata din judeţul Vaslui avea o relaţie cu interlopul Florin Rotariu, zis Cap de Porc, încă din 2007, pe când acesta era arestat în dosarul în care erau cercetati mai mulţi membri din clanul Gologanilor, una dintre cele mai violente grupări de trafic de persoane pe care le-a „exportat“ Iaşul în ultimul deceniu.  . 

 Telefoanele ascunse în pâine şi salata boeuf

Potrivit procurorilor DNA, pe 24 aprilie 2015, Alina Scafaru a împrumutat 1000 de euro de la mama sa pentru a îndeplini dorinţa iubitului interlop, care voia să primească mai multe telefoane în celulă.  

Avocata a ajuns după gratii după ce a fost surprinsă în flagrant, în curtea Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi,după ce a înmânat intermediarului  pachetul în care se aflau disimulate obiectele interzise. A fost eliberată din arest preventiv după cinci luni, fiind plasată în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar.

Desi întelegerea cu agentul a fost pentru patru telefoane mobile, interlopul şi iubita sa au încercat să îl păcălească pe agent plasând în pachet opt telefoane mobile. Patru dintre acestea au fost ascunse de avocata Scafaru în pâine, iar celelalte patru într-un borcan cu salata boeuf., iar 1,5 l whisky disimulat într-un recipient de Nestea. 

Iniţial, Curtea de Apel Iaşi a decis condamnarea Alinei Scafaru la închisoare cu executare,  judecătorii ieşeni arătând că avocata a dat dovadă de o abilitate infracţională rar intâlnită şi o îndrăzneala infracţională ieşită din comun. În plus, judecătorii instanţei de fond au arătat că sunt de notorietate infracţiunile comise, prin metoda "Accidentul" de către persoane încarcerate care utilizează telefoane mobile deţinute ilegal, iar telefoanele pe care avocata încerca să le introducă în închisoare ar fi putut fi folosite într-un astfel de scop.

 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a încercat avocata din Vaslui să plaseze iubitului interlop, aflat în puşcărie, whis­key şi 8 telefoane mobile ascunse în pâine şi salata boeuf

 Avocata din Vaslui, iubita proxenetului "Cap de porc", din clanul Corduneanu, arestată preventiv

Avocata Alina Scafaru, din Vaslui, a fost reţinută de procurorii DNA, fiind acuzată că a ajutat iubitul deţinut să introducă în puşcărie telefoane şi alcool

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările