RAAN a intrat în insolvenţă. Angajaţii se tem pentru locurile de muncă

RAAN a intrat în insolvenţă. Angajaţii se tem pentru locurile de muncă

Sediul RAAN din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Executivul justifică această procedură prin inexistenţa unei legi speciale care să reglementeze procedura insolvenţei în cazul regiilor autonome.

Măsurile excepţionale sunt justificate şi prin faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin are nevoie de o protecţie juridică fiind o companie strategică a economiei naţionale, care operează cu instalaţii şi substanţe pentru producerea apei grele şi a produselor conexe, cu înalt grad de periculozitate şi complexitate. "Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ştiut faptul că în instalaţiile R.A.A.N. - sucursula ROMAG PROD - se vehiculează 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal şi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producţiei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenţe negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere", se arată în actul normativ.
Îşi menţine dreptul de administrare

Prin urmare, în urma intrării în insolvenţă, prin derogare de la prevederile legii în vigoare, RAAN îşi va menţine dreptul de administrare, precum şi dreptul de administrare a bunurilor proprietate publică şi dreptul de a dispune asupra bunurilor aflate în proprietatea sa. Totodată, RAAN, în calitate de operator economic specializat, va avea obligaţia de menţine stocurile rezervă de stat de apă grea în cantitatea şi cu calitatea convenite în contractele de depozit, administratorul judiciar neputând denunţa aceste contracte. În acest scop, RAAN va fi împrumutată din rezerva de stat cu cărbune energetic şi păcură. Conform actului normativ, administratorul special urmează a fi numit prin ordin al ministrului delegat pentru Energie.


Intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare este privită cu mult scepticism de către angajaţii de aici. Cei aproximat 2500 de salariaţi se tem pentru locurile lor de muncă având în vedere că nu în puţine cazuri insolvenţa a însemnat şi disponibilizări de personal. Liderul de sindicat de la Termocentrala Halânga crede că insolvenţa înseamnă practic dispariţia regiei având în vedere că Guvernul nu a mai finanţat producerea de apă grea. „Din punctul meu de vedere, eu văd regia ca şi dispărută nu acum ci în perspectiva imediat următoare, în prima jumătate a anului următor pentru că nu şi-are sens până la urmă, având în vedere că soarta Grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă este incertă. Şi cum se spune că ţara asta nu mai are bani, atunci cine să dea bani pentru apa grea? Pentru cine să mai faci apă grea şi cine te plăteşte ca să o faci?” a spus Virgil Boşneagu, liderul de sindicat de la SLI Termo 2008.

Pe aceeaşi temă:

Industria de apă grea intră la apă: RAAN cere insolvenţa pentru a se proteja de creditori şi furnizori. Cum a fost căpuşată o companie de interes naţional

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările