Firmele milionarului Georgică Cornu, abonate la banul public în Mehedinţi

Firmele milionarului Georgică Cornu, abonate la banul public în Mehedinţi

Georgică Cornu FOTO Corina Macavei

Firmele Regelui Asfaltului din Banat, Georgică Cornu, care astăzi a fost adus la audieri la Drobeta Turnu Severin într-un dosar de evaziune fiscală de 9 milioane de euro, au încasat sume uriaşe din afacerile derulate în ultimii ani în judeţul Mehedinţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

O parte din bani au intrat în conturile lui Cornu din contractele câştigate cu Primăria Drobeta Turnu Severin şi Consiliul Judeţean Mehedinţi, iar pe de altă parte alt partener de afaceri a fost Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

Firma  lui Georgică Cornu a modernizat Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, a ridicat noua maternitate din municipiu şi a reabilitat zeci de kilometri de drumuri judeţene. De asemenea, firma lui a câştigat contractul privind realizarea instalaţiei de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii, un obiectiv deosebit de important pentru Termocentrala de la Halânga, care asigură termoficarea oraşului Turnu Severin, şi care  funcţionează fără autorizaţie de mediu din acest motiv de mai mulţi ani. Nu numai că nu a finalizat lucrarea, dar a încasat de la RAAN dublu faţă de preţul cu care a câştigat licitaţia.

În urmă cu doi ani, RAAN a intrat în insolvenţă, iar una din principalele cauzele care a dus regia în pragul prăpăstiei sunt investiţiile ineficiente. Potrivit declaraţiilor administratorului judiciar Ion Tudor, reprezentantul firmei de insolvenţă “Tudor şi Asociaţii”, contractul privind „Instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii” la Sucursala Romag Termo (Termocentrala de la Halânga) este una din aceste investiţii păguboase.

Valoarea estimată a acestei lucrări în data de 13.08.2008, când s-a şi aprobat în Guvern, a fost de 172.603.323 lei. “Pe parcursul execuţiei lucrărilor prevăzute în contractul iniţial, pe baza dispoziţiilor de şantier şi a Notelor de constatare încheiate între beneficiar, proiectant şi executant, au fost încheiate mai multe acte adiţionale de lucrări suplimentare care au mărit valoarea la 341.173.334,98 lei fără TVA”, a precizat administratorul judiciar Ion Tudor.

Se arată aşadar că valoarea lucrării s-a dublat în timp, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei pentru efectuarea instalaţiei, SC Confort SA Timişoara – Hydrosistem Projesct A.S. a obţinut-o cu preţul de 165.381.830 lei în data de 18.02.2009 şi ar fi trebuit să o termine în 36 de luni, adică în luna februarie a anului 2012. Instalaţia este nefinalizată în prezent în condiţiile în care până acum s-au facturat şi acceptat la plată lucrări în valoare de 274.417.361 lei fără TVA. Aşa se face că vor fi necesare lucrări suplimentare pentru finalizarea investiţiei şi o nouă decalare a termenului de predare, dar şi un nou executant, deoarece Confort S.A. Timişoara a intrat în procedura de faliment.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările