Stema judeţului Timiş: Leul din aur poartă sabia victorioasă a lui Pavel Chinezul

Stema judeţului Timiş: Leul din aur poartă sabia victorioasă a lui Pavel Chinezul

Harta judeţului Timiş

Actuală stemă a judeţului Timiş a fost aprobată prin publicarea în Monitorul Oficial în 30 mai 2002. Leul cu braţ înarmat, caracteristic Banatului Timişan, simbolizează apărătorii ţinutului şi ai creştinătăţii împotriva armatelor otomane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotărârea aprobării stemei judeţului Timiş a fost publicată în Monitorul Oficial în 2002, la zece ani după ce Guvernul României a aprobat noua stemnă, în temeiul Constituţiei şi a Legii 102/1992.
 
Conform descrieii oficiale, stema judeţului Timiş, potrivit anexei nr. 1; “se compune dintr-un scut tăiat; în partea superioară, pe câmp roşu, un leu din aur ieşind din crenelurile unui zid din aur zidit. Leul ţine o sabie încovoiată, cu vârf lat, din argint. În colţul din dreapta sus se află un soare din aur, iar în stanga sus, o lună din argint în creştere.

În partea inferioară, pe câmp albastru este reprezentată o fascie undată din argint”.

Iată şi semnificaţia elementelor din stemă, tot în urma descrierii oficiale:
 
Leul cu braţ înarmat, caracteristic Banatului Timişan, simbolizează apărătorii ţinutului şi ai creştinătăţii împotriva armatelor otomane; leul poartă sabia victorioasa a lui Pavel Chinezu, comite de Timiş.
 
Zidul din aur simbolizează cetatea Timişoarei.

Soarele din aur simbolizează, prin poziţia sa, ţelurile înalte pentru care au luptat eroii acestui ţinut.
 
Luna din argint reprezintă perechea soarelui.

Fascia undată din argint, pe câmp albastru, simbolizează râul Timiş, cel care da numele judeţului. 

Aşa arăta vechea stemă comunistă a judeţului Timiş, din care nu a lipsit roţile dinţate ale industriei, flacăra eternă şi stema PCR-istă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: