Turnul de Apă, vechi de un secol, se va transforma într-un centru cultural. Va avea şi un lift care duce la panorama Timişoarei la 360 de grade FOTO

Turnul de Apă, vechi de un secol, se va transforma într-un centru cultural. Va avea şi un lift care duce la panorama Timişoarei la 360 de grade FOTO

Turnul de Apă din Iosefin a fost construit în 1913 FOTO Ş.Both

Un turn de apă din Timişoara, înalt de peste 50 de metri, va fi reabilitat cu peste două milioane de euro. Turnul, construit la începutul secolului XX stă nefolosit de peste 50 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vechiul turn de apă din cartierul Iosefin, construit în 1913, va fi transformat într-un spaţiu cultural, cu o zonă de expoziţie şi o cafenea la înălţime, dar şi o zonă de belvedere lapeste 50 de metri. Proiectul include şi un lift panoramic. Este vorba de un proiect de peste nouă milioane de lei (peste două milioane de euro) din fonduri norvegiene (contribuţie de 85 la sută), în cadrul Programului Ro-Cultura, implmentat de Primăria Timişoara şi Asociaţia Prin Banat, care contribuie cu peste două milioane de lei).

GALERIE FOTO
 
Miercuri, primarul Dominic Fritz a urcat pentru prima dată în turnul din Iosefin, unul din cele mai înalte structuri din Timişoara. 
 
“Este unul din proiectele culturale majore pentru următorii ani. Acest turn are peste o sută de ani şi sunt foarte impresionat de cum au reuşit strămăşii noştri să construiască aşa un turn, cu o estetică şi o frumuseţe aparte. Şi în ziua de azi unii pot să ia lecţii de la arhitecţii de atunci. Turnul are acum un mare spaţiu gol, pe trei etaje vor fi platforme. Face parte din strategia de reconversie a spaţiilor industriale din Timişoara, pentru cultură. Va fi gata fi gata fix când vom fi Capitală Europeană a Culturii, în 2023. Aşteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitaţia de execuţie. Probabil că în toamnă vom putea începe execuţia. La sfârşitul anului viitor sperăm să deschidem acest turn”, a declarat Dominic Fritz. 
Lifrt interior în turnul de apă
 
Proiectul propune realizarea unor intervenţii pentru obţinerea de spaţii expoziţionale şi pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn şi amplasarea unei mici construcţii (formată din birou administrativ şi grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. 

 
Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcţiei din exterior şi care poate fi folosit ca spaţiu expoziţional. 
 
Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton şi o copertina. 


 
În interior se va amenaja o cafenea conectată cu spaţiul exterior, la cota 24,75 metri va fi o sală de expoziţii, la cota 28,50 metri – spaţiu foaier, la cota 34,50 metri –  sală pentru activităţi culturale, iar la altitudinea de 50 de metri – belvedere. 
 
“Sperăm în foarte scurt timp să primim proiectul tehnic, acesta va fi avizat de finanţator şi apoi vom putea să dăm drumul la licitaţie. Sperăm ca până în toamnă să dăm drumul la construcţie. Turnul se află în condiţii bune. Cea mai mare realizare va fi intruducerea unui lift, în interior, care să ne ducă la cele trei nivele. Sus va fi un mic spaţiu de belveredere de unde se poate vedea Timişoara 360 de grade. Lucrările se vor derula pe parcursul a 15 luni”, Roxana Canceal, manager de proiect în cadrul Primăriei Timişoara.

 
Capacitatea maximă a turnului, 70 de persoane
 
Lucrările vor consta în: restaurarea scărilor şi balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral şi se va amplasa un planşeu metalic în interior (spaţiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sala pentru activităţi culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui uşa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curăţare adaptate finisajelor existente cărămidă aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare. 

 
Revitalizarea monumentului istoric va fi realizată printr-o serie de activităţi cu scop educativ şi de informare, organizate de Asociaţia Prin Banat. 
 
Va fi realizat şi un eveniment de proiecţii 3D pe monumentul istoric, în vederea familiarizării publicului cu proiectul. 

 
Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.
 
Reabilitarea şi valorificarea Turnului de Apă din Iosefin va aduce un plus şi la stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timişoara. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar şi potenţialii turişti vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă. Prin activităţile realizate în cadrul proiectului, se doreşte transformarea cartierul Iosefin într-unul la fel de important ca alte cartiere ale oraşului.Istoria turnurilor gemene
 
În Timişoara există două turnuri de apă gemene. Turnul din Fabric aparţine fabricii de textile 1 Iunie (aflată în insolvenţă), iar celalat, de lângă „Solventul”, aproape de malul Begăi, care străjuieşte cartierul Iosefin, aparţine Primăriei Timişoara, care a preluat turnul aflat în administrarea Aquatim, în urmă cu trei ani.   

 
Turnurile au funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai au nicio întrebuinţare. Au însă valoarea de monument istoric. 

 
Turnurile au fost constuite de firma budapestană a lui Janos Lenorduzzi, specializat în construcţia de castele de apă. Un turn a costat la acea vreme peste 200.000 de coroane. Turnul din Iosefin a fost terminat în nouă luni: Lucrările au început în decembrie 1912 şi a fost predat în septembrie 1913. 
 
Şi acum se află în stare impecabilă. Zidăriea este perfectă şi nici pe departe nu arată ca o construcţie bătrână de aproape un secol.    

 
În unele documente apare şi semnătura lui Szekely Laszlo, pentru că era arhitectul-şef al oraşului, dar nu el este proiectantul turnurilor, ci Lenorduzzi, care a proiectat, printre altele, turnul de apă de la Arad şi cel de la Szeged, ambele fiind reabilitate acum. 


 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările