FOTO Muki, popularul tramvai-locomotivă care trăgea vagoanele de marfă prin Timişoara

FOTO Muki, popularul tramvai-locomotivă care trăgea vagoanele de marfă prin Timişoara

Un Muki tractează prin Piaţa Traian vagoanele-cisternă de la fabrica de bere FOTO Forum/RATT

În curtea fabricii de bere Timişoreana se mai află un model de locomotivă Muki, cândva foarte popular în rândul locuitorilor din Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând din 1926 au început să se fabrice locomotivele electrice cunoscute sub numele Muki. Ele au fost proiectate după primul război mondial, la uzina BKVT din Budapesta, pentru ca fabricile să poată primi sau să trimită marfă folosind liniile de tramvai.
 
Mukiurile, care aveau forma cărămizilor, trăgeau cu succes vagoanele de marfă pe liniile industriale din oraş, care făceau apoi legătura cu liniile de tramvai. Ecartmanetul liniei de tramvai din Timişoara este identic cu cel de la căile ferate, ceea ce este o raritate în România.
 
Mukiurile trăgeau vagoanele de marfă din Gara de Est spre uzinele din cartierul Fabric, şi invers. După război, erau folosite şi la diferite transporturi pe şine, în special pentru şantierele din oraş.


Un Muki în apropierea de Piaţa Bălcescu trage un vagon cu lemne
 
Ultimul Muki salvat se află în curtea fabricii de bere Timişoreana. Acest tramvai-locomotivă trăgea vagoanele-cisternă prin Piaţa Traian, între Gara de Est şi Fabrica Timişoreana. Cândva era foarte popular printre locuitorii Timişoarei.


Ultimul Muki se află în muzeul fabricii de bere
 
Muki a fost folosit şi pentru a aproviziona localurile şi alimentarele care vindeau bere în Cetate. 
 
În Timişoara circulau mai multe modele de Muki. Un model aparte poate fi văzut într-o fotografie din 1963, în centrul Timişoarei, de la începutul construcţiei blocului cu cinematograful Timiş. Tramvaiul-locomotivă trăgea, cel mai probabil, un aparat de sudură. Acelaş model de Muki pe liniile de tramvai din Timişoara
citeste totul despre: