Drujbele primăriei răsună din nou ameninţător. “În Timişoara, de ani buni, se practică un sport periculos: mutilarea arborilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pragul primăverii, drujbarii de la primărie, ieşiţi din amorţeală, au ieşit din nou la distrus natura. Metoda preferată este ciuntirea până la rădăcini.

Aşa cum se întâmplă în fiecare început de primăvară, drujbarii, muncitorii care lucrează la societăţile care au contracte cu Primăria, ies la vânătoarea de copaci. 

Din experienţa anilor trecuţi, toaletarea copacilor înseamnă pentru ei ciuntirea lor. Strategia preferată este să lase în urmă doar cioturile, spre disperarea locuitorilor. 
 

Drujbarii au intrat deja în cartiere. Au început azi cu Soarelui. Andrei Condoroş, reprezentantul Asociaţiei Peisagiştilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest, atrage atenţia. 
 

“Ştinţific, atunci când se taie prea sever, structura arborelui este distrusă iar arborele se transformă într-un potenţial pericol. Rădăcinile îi sunt slăbite şi astfel, se declanşează boli ale rădăcinilor. Porneşte lăstărirea excesivă. Insectele infestează lemnul. Mai mult, niciodată nu îndepărtezi mai mult de 30% din coronament. Iar atunci când o faci, şti ce tai.. şi de unde. În imagine vorbim de mai mult de 50%. Crimă...”, a scris Andrei Condoroş la postarea sa de pe Facebook.

Vă reamintim, Constituţia României, la Art.35, Dreptul la mediul sănătos, spune: Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

“În Timişoara, de ani buni, se practică un sport periculos – mutilarea arborilor. De vină sunt societăţile care <gestionează> spaţiile verzi / vegetaţia urbană (pentru lipsă de personal calificat şi instructaj calificat) şi, cel mai mare vinovat, administratorul domeniului public, şi implicit a spaţiilor verzi – Primăria Timişoara, prin Direcţia de Mediu. Dincolo de afaceri profitabile, nici urmă de strategie, control, educare, bunăstarea oamenilor. Nu în ultimul rând, cetăţenii care, în multe situaţii, solicită <toaletarea>, de frică să nu cadă pe... Justificat dar, un motiv numai bun să transforme un arbore matur, sănătos, în lemn de foc. Păcat că arborii nu contribuie (printre altele) la existenţa noastră, decât cu oxigen. I-am fi apreciat mai mult”, a mai comentat Andrei Condoroş. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite