Cum vrea Mitropolia Banatului să transforme o vilă cumpărată de la un clan de romi: „Vrem să fie un model de restaurare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila cumpărată de Mitropolia Banatului de la clanul Cârpaci FOTO Arhivă
Vila cumpărată de Mitropolia Banatului de la clanul Cârpaci FOTO Arhivă

Mitropolia Banatului a cumpărat în urmă cu aproape patru ani o vilă din zona ultracentrală a Timişoarei care a aparţinut în cea mai mare parte lui Vladimir Cârpaci, unul dintre cei mai bogaţi romi din Timişoara. Clădirea a fost cumpărată pentru a fi transformată într-un centru de tineret. Lucrările nu sunt, însă, finalizate nici în prezent.

Vladimir Cârpaci, zis „Pipi”, a reuşit să pună mâna după Revoluţie pe patru dintre cele cinci apartamente dintr-o superbă vilă din centrul Timişoarei. Proprietar pe cea mai mare parte din clădire, Cârpaci a început să îl terorizeze pe singurul proprietar care a refuzat să îşi vândă apartamentul. În ciuda presiunilor la care a fost supus, Florin Ciobănescu, fost secretar al Primăriei Timişoara, nu a cedat, reuşind să obţină chiar condamnarea cu suspendare a lui „Pipi”, care a realizat lucrări fără autorizaţie la construcţia aflată pe strada Mihai Eminescu, 6.

La finele anului 2015 după ani de teroare la care l-a supus pe Ciobănescu, Vladimir Cârpaci a fost de acord să îşi vândă apartamentele Mitropoliei Banatului contra sumei de 350.000 de euro. La rândul său, Florin Ciobănescu a vândut apartamentul pe care îl deţine Mitropoliei, care a devenit astfel proprietar al întregii vile. „Pentru noi această clădire era foarte importantă pentru că este în curtea noastră şi nu avem nicio clădire în care să desfăşurăm anumite activităţi cu tineri, conferinţe şi tot ce aşteaptă în momentul de faţă societatea civilă pentru activităţile cu tinerii. Din a doua zi în care am venit aici lucrăm la achiziţia acestei case. E în curte la noi şi pentru noi e vitală această construcţie”, declara ÎPS Ioan Selejan pentru „Adevărul”, după realizarea tranzacţiei.

La aproape patru ani de la achiziţia clădirii, lucrările de transformare a vilei nu au fost încă finalizate. Mitropolitul Banatului a declarat pentru „Adevărul” că reabilitarea clădirii durează atât de mult pentru că se doreşte să fie un model de restaurare, dar şi pentru că se doreşte realizarea unei construcţii noi în curtea imobilului.

„În interior este cam 70 la sută este gata, numai că lucrăm destul de greu pentru că arhitecţii cu care colaborăm vor să facem o restaurare deosebită pentru că acea clădire este una dintre vilele reprezentative. Ştiţi dumneavoastră ce s-a întâmplat cu multe clădiri de aici din oraş. De data aceasta clădirea asta a căzut, zicem noi, pe mâini bune şi arhitecţii vor să respectăm tot şi să fie un model de restaurare. Aşteptăm acum partea de autorizare pentru că în spatele ei va fi şi o sală de conferinţe cu aproximativ 150 de locuri. În toamna aceasta sperăm să îi punem şi fundaţia. Clădirea va fi destinată conferinţelor pentru tineri”, a declarat mitrpolitul Ioan Selejan, potrivit căruia „nu va fi nici într-un caz o clădire comercială, ci va fi o clădire deschisă publicului”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite