Bolnavii de cancer, „alungaţi” din spitale de pandemie. Strigăt disperat al medicilor: „Situaţia e dramatică”

Bolnavii de cancer, „alungaţi” din spitale de pandemie. Strigăt disperat al medicilor: „Situaţia e dramatică”

Medici din Timişoara avertizează că numărul pacienţilor cu cancer care se adresează spitalelor a scăzut dramatic FOTO Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara

Numărul bolnavilor de cancer care se adresează spitalelor s-a redus dramatic în timpul pandemiei. Medicii din Timişoara vorbesc de o reducere cu 50 la sută a numărului de pacienţi oncologici care ajung la spital. „Este un mare semnal de alarmă”, a avertizat managerul Spitalului Municipal Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pandemia a redus drastic numărul bolnavilor de cancer care ajung să se trateze în spital. Recent, vorbind despre achiziţia unor noi echipamente medicale pentru spitalul pe care îl conduce, managerul Spitalului Municipal Timişoara, medicul Daniel Maliţa, a tras un puternic semnal de alarmă în priviniţa modului în care bolnavii de cancer au fost afectaţi de pandemie. Potrivit medicului, în primele trei luni din 2021, numărul pacienţilor oncologici de la Spitalul Municipal s-a redus cu 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Daniel Maliţa a făcut apel la pacienţii oncologici, cerându-le să meargă la spital, fără teama că se vor infecta.  

„Vreau să rog pacienţii oncologici să vină la noi la spital, să nu îşi amâne intervenţiile şi tratamentul. Este foarte important acest lucru. Conform statisticii noastre, în primul trimestru numărul pacienţilor oncologici a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce este un mare semnal de alarmă. Oamenii pot să vină cu încredere la clinicile spitalului nostru. Personalul este testat, toţi pacienţii sunt testaţi înainte de internare. Pot spune că spitalul este sigur, cât se poate de sigur ţinând cont de condiţiile în care suntem şi lucrăm în momentul de faţă.

Riscul amânării unei intervenţii, mai mare decât al infectării

Managerul Spitalului Municipal Timişoara nu este singurul care a atras atenţia asupra faptului că de la începutul pandemiei numărul bolnavilor de cancer care se adresează spitalelor a scăzut. „Gradul de adresabilitate a scăzut cu peste zece procente în clinicile oncologice, ajungând chiar şi cu până la 50 la sută în

spitalele de stat. Mai mult, potrivit unor date statistice existente la nivel naţional, diagnosticarea pacienţilor a scăzut în România dramatic în perioada de urgenţă. Specialiştii spun că riscurile amânării unui tratament împotriva cancerului, dar şi amânarea prezentării la medic pentru diagnosticarea unei asemenea afecţiuni sunt mai mari decât acela al îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV 2”, au transmis reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, într-un comunicat transmis la finele lunii februarie.

„Situaţia este cu adevărat dramatică”

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara susţine că „situaţia este cu adevărat dramatică”.  „Dacă în 2019 am avut internaţi în Spitalul Victor Babes, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, 664 de persoane, anul trecut, în 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situaţia este la fel de gravă şi în ceea ce priveşte numărul pacienţilor internaţi, confirmaţi cu cancer de plămâni. Numărul acestora s-a redus cu 60 la sută, şi asta pe fondul amânării sau refuzului de a se adresa medicilor”, a arătat Cristian Oancea.

“Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea şanselor de supravieţuire ale pacienţilor. De aceea, trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecţie cu SARS CoV 2 şi continuarea administrării terapiei oncologice. Scăderea dramatică a diagnosticării şi tratării cazurilor noi de boală este cu  siguranţă sectorul în care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari. Întreruperi în programele de screening şi follow-up, amânări în procedurile diagnostice şi terapeutice, precum şi reticenţa publică pentru contactul cu serviciile medicale sunt împreună factori care contribuie la acest tablou”, a spus şi Şerban Negru, medic primar oncolog, Asociaţia Oncohelp Timişoara.

România numără peste jumătate de milion de oameni diagnosticaţi cu o formă de cancer. Neoplasmul pulmonar a reprezentat, în 2020, cea mai frecventă cauză de deces în ţara noastră, în cazul pacienţilor înregistraţi cu o formă de cancer. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările