BMW X6 ars la ieşirea din service. Daunele la care a fost obligată reprezentanţa, reduse drastic în apel

BMW X6 ars la ieşirea
din service. Daunele la care a fost obligată reprezentanţa, reduse drastic în apel

Maşina a luat foc în timp ce era testată după ce a fost reparată FOTO Shutterstock

Reprezentanţa BMW din Arad, obligată să achite daune de peste 70.000 de euro pentru un BMW X6, ars după ce a fost reparat şi scos pe traseu pentru teste, scapă de plata unei mari părţi din prejudiciul stabilit de prima instanţă. Noua sentinţă nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat în 13 aprilie 2022 cea de-a doua sentinţă (apelul) din dosarul în care o firmă al cărei BMW X6 a luat foc după ce a fost scos din service-ul reprezentanţei din Arad pentru teste.

Astfel, dacă Tribunalul Arad a obligat în primă instanţă Automobile Bavaria (reprezentanţa BMW) să achite daune de 15.000 de euro pentru contravaloarea maşinii şi 57.000 de euro pentru lipsa de folosinţă a maşinii, Curtea de Apel Timişoara a admis parţial apelul Automobile Bavaria şi a eliminat obligaţia companiei de a plăti daunele de 57.000 de euro pentru lipsa de folosinţă, menţinând doar despăgubirile pentru contravaloarea maşinii arse după ce a ieşit din service.

„Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că înlătură obligarea pârâtei la plata către reclamantă a sumelor de: 57.105 euro reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă pentru perioada ianuarie 2019–februarie 2020 şi în continuare până la data plăţii, 6322,17 lei cheltuieli de judecată în primă instanţă constând în contravaloarea taxei judiciare de timbru, 4841,7 lei cheltuieli de judecată în primă instanţă constând în onorariu avocaţial parţial. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care poate fi atacată cu recurs.

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Timişoara, motivarea hotărârii nu a fost încă redactată, judecătorii având la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi motiva decizia.

Cum s-a ajuns la procesul pentru BMW-ul ars

Printr-un proces deschis la Tribunalul Arad, firma Cidiem Aredamente a dat în judecată Automobile Bavaria (reprezentanţa BMW din Arad), cerând daune de zeci de mii de euro pentru o maşină BMW X6 arsă în timp ce era în custodia reprezentanţei pentru reparaţii.

În proces, firma reclamantă a arătat că în 7 ianuarie 2019 a dus maşina la reprezentanţă pentru „operaţiuni de constatare a defecţiunilor maşinii şi remediere a acestora”. A doua zi, după ce maşina a fost reparată, un angajat al reprezentanţei a scos-o pe şosea pentru teste, în timpul cărora a luat foc, fiind distrusă în proporţie de 90 la sută.

În instanţă, firma care deţinea maşina a arătat că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Automobile Bavaria pentru a-i achita contravaloarea maşinii, „dar aceştia şi-au declinat răspunderea în ceea ce priveşte producerea prejudiciului, reclamantei”.

„Nu exista nici o legătură de cauzalitate între acţiunile de reparaţie ale angajaţilor pârâtei şi prejudiciul produs”, s-a apărat reprezentanţa auto în proces. Automobile Bavaria a mai arătat în instanţă că firma reclamantă s-a adresat societăţii de asigurare care a concluzionat, în urma unei expertize, că „declanşarea incendiului nu are nicio legătură cu reparaţiile pârâtei, concluzia expertizei fiind că iniţierea procesului de combustie s-a datorat, cel mai probabil, funcţionării anormale (avarie accidentală a circuitului de presiune la caseta de direcţie) a servodirecţiei automobilului”.

Pe lângă contravaloarea maşinii, firma care deţinea BMW-ul X6 a cerut şi despăgubiri pentru lipsa de folosinţă, arătând că a fost nevoită să închirieze o altă maşină pentru care a plătit, până la deschiderea procesului, peste 32.000 de euro. 

În urma procesului, Tribunalul Arad a admis în parte cererea firmei reclamante, obligând Automobile Bavaria să achite 15.000 de euro contravaloarea maşinii şi 57.000 de euro lipsa de folosinţă a maşinii în perioada  ianuarie 2019 - februarie 2020 şi în continuare până la data achitării integrale a despăgubirii. Sentinţa a fost atacată, însă, cu apel la Curtea de Apel Timişoara, unde apelul a fost admis parţial. În continuare urmează judecarea recursului, după motivarea hotărârii.

Contactaţi după pronunţarea primei instanţei, reprezentanţii Automobile Bavaria au refuzat să comenteze cazul, susţinând că vor oferi detalii doar după finalizarea procesului şi publicarea sentinţei definitive. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

 

Reprezentanţă auto obligată să îi achite daune uriaşe unui client cu BMW X6. Maşina a luat foc în timpul unui drive test

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările