Mesajele anti-UDMR dintr-o sală de clasă a Liceului Pedagogic din Târgu-Mureş, considerate „provocatoare“ de membrii Uniunii

Mesajele anti-UDMR dintr-o sală de clasă a Liceului Pedagogic din Târgu-Mureş, considerate „provocatoare“ de membrii Uniunii

Tensiuni etnice în rândul elevilor Liceului Pedagogic din Târgu-Mureş, semnalate de UDMR

Săptămâna trecută, într-o sală de clasă şi pe unul coridoarele Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” au apărut mai multe inscripţionări cu mesajele „Ardealul, pământ românesc“ şi „Jos UDMR!“, scrise de elevi ai liceului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Organizaţia UDMR Mureş a reacţionat imediat la aflarea veştii, considerând cu îngrijorare şi consternare că atitudinile anti-maghiare provoacă tensiuni sociale şi în Târgu-Mureş. ”Condamnăm manifestarea extremistă şi somăm conducerea Liceului Pedagogic să aibă o atitudine promtă în rezolvarea tensiunilor etnice dintre elevii români şi maghiari. Din păcate, acest incident este un alt exemplu care arată că problemele de convieţuire româno-maghiare din Târgu-Mureş nu sunt soluţionate în mod satisfăcător. UDMR Mureş invită partidele politice şi organizaţiile non-guvernamentale să depăşească declaraţiile politice, să ia în serios acest incident şi prin decizii politice/administrative să găsească soluţii corespunzătoare. Credem că prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale în materia drepturilor lingvistice cât şi a drepturilor minorităţilor ne-ar aduce mai aproape de o cultură civică europeană unde diferitele grupuri etnice trăiesc în respect reciproc”, se arată în mesajul organizaţiei mureşene a UDMR, conform căreia mesajele inscripionate pe pereţi ar fi ”provocatoare şi jignitoare anti-maghiare”.

Directorul liceului Pedagogic, Daniela Matache, a mărturisit că mesajele au fost, într-adevăr, reale. ”Mesajele au fost şterse la aproximativ o oră după ce au fost scrise. Am depistat şi unele altercaţii care ar fi avut loc între elevi a două clase, dar nu cunoaştem încă prea multe detalii”, a declarat directoarea, care a afirmat că au fost date sancţiuni în acest caz.

Reacţia UDMR vine într-un context complicat pentru Târgu-Mureş. Dorin Florea a iniţiat o veritabilă campanie de strângere a rândurilor, inclusiv din punct de vedere politic, pentru ca oraşul nostru să devină capitală în viitoarea Regiune Centru. Ba mai mult, multiculturalitatea şi diversitatea etnică, precum şi relaţiile calde între etnii, au fost un element important al ”moţiunii” lui Florea. Iar UDMR a fost primul partid care a răspuns afirmativ cererii primarului.

Suntem mulţumiţi de faptul că primarul Târgu-Mureşului recunoaşte că propunerea UDMR-ului de reorganizare administrativ-teritorială este una adecvată, adică aceea că judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ţinând cont de istorie, tradiţie, cultură, geografie, trebuie să formeze o regiune, cu capitala în Târgu-Mureş”, se arată într-o înştiinţare transmisă presei de liderii UDMR Mureş. Şi pe această cale invităm partidele politice din judeţ să se alăture iniţiativei noastre şi să alcătuim un front comun pentru a atinge acest ţel”, a transmis condurecea UDMR Mureş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările