Preţurile la carburanţi nu-i ţin departe pe turişti de Transalpina. Număr mare de vizitatori la stâna Ştefanu VIDEO

Preţurile la carburanţi nu-i ţin departe pe turişti de Transalpina. Număr mare de vizitatori la stâna Ştefanu VIDEO

Stâna Ştefanu a devenit un loc de popas pentru turiştii care vizitează Transalpina Foto: Alin Ion

Stâna Ştefanu de pe Transalpina, păstorită de către o familie de ciobani din localitatea gorjeană Novaci, şi-a deschis porţile în acest an mult mai devreme, de la începutul lunii iunie, odată cu redeschiderea circulaţiei pe cel mai înalt drum din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Băciţa Mărioara Băbu, care conduce stâna, spune că turiştii au venit în acest an în număr mult mai mare, deşi preţurile carburanţilor au explodat. 
 
„Anul acesta, stâna s-a deschis mai devreme pentru că vremea a fost mai blândă faţă de alte ierni. Au venit mai mulţi turişti faţă de anul trecut. Pentru această perioadă, vin mulţi turişti. Oamenii sunt dornici să evadeze în aerul curat din Munţii Parâng. Canicula este din ce în ce mai mare. Preţul carburanţilor nu i-a determinat pe oameni să rămână în case. Noi suntem mulţumiţi de numărul celor care ne trec pragul. Nu am crescut preţurile“, arată Mărioara Băbu.
 

Turiştii sunt încântaţi de zonă

Cei care trec pragul Stânei Ştefanu sunt încântaţi de ceea ce găsesc aici. „Suntem din Drobeta Turnu Severin. Aici nu este caniculă, deoarece suntem la munte. Venim frecvent pe Transalpina, dar şi la stână. Ne place foarte mult. Este o mâncare tradiţională. Ne-am comandat tochitură şi bulz“, zice o turistă. 
 
Foto Alin Ion 
 
Un bărbat din Gorj a fost impresionat de mâncarea de la stână, dar şi de frumuseţile oferite de Munţii Parâng: „Este foarte frumos şi la stână, unde mâncarea este foarte gustoasă, şi pe Transalpina“.
 
Pe lângă mâncare, cojoacele ciobăneşti, câinii şi măgăruşii sunt principalele atracţii de la stână. Toţi turiştii vor să se fotografieze îmbrăcaţi cu cojoacele ciobăneşti şi cu toiagul în mână.
 
Foto Alin Ion  
 

Două produse tradiţionale şi 17 produse montane

Stâna Ştefanu a reuşit să obţină atestat de produs tradiţional pentru două feluri de mâncare. „Produsul principal pe care-l oferim este „Tocanul de oaie“, care este vestit deoarece l-am atestat ca produs tradiţional. Apoi balmoş, bulzul ciobănesc, care are mare căutare, mămăligă, brânză, clădite ca la bunica, pastramă. Avem atestate ca produse tradiţionale Tocanul şi Tăieţeii de casă, iar ca produs montan avem 17. Noi le facem pe toate la stână, pentru că nu ne convine să cumpărăm“, mărturisesc cei de la stână.
 
Foto Alin Ion 
 

„Simt că este a doua casă“

Mărioara Băbu spune că unii turişti îi cer să vadă cum se mulge oaia, deoarece nu au văzut vreodată: „Sunt oameni care doresc să vadă cum se mulg oile. Mulţi nu au văzut şi au impresia că se mulg la fel ca vacile. De asemenea, alţii doresc să vadă cum se face brânza. 
 
Foto Alin Ion 
 
Stâna i-a devenit a doua casă ciobăniţei. „Peisajul este minunat, iar eu consider că este cea mai frumoasă zonă din  ţară. Poate şi pentru că trăiesc aici din 1964. Simt că este a doua casă. Şi turiştii spun că este cea mai frumoasă şosea din ţară, deoarece la fiecare kilometru este un alt peisaj“, povesteşte băciţa Mărioara Băbu, care a primit, anul trecut, de la Ministerul Agriculturii şi de la Agenţia Zonelor Montane o diplomă onorifică de Ambasador al Zonei Montane. „M-a încurajat mult să continui pe acest drum“, a spus Mărioara Băbu. 
 
Foto Alin Ion 
 

Transalpina, preferată de motocicliştii din Polonia şi Cehia

Transalpina a început să se umple de turişti, mulţi dintre ei fiind străini. „Vin şi mulţi turişti străini, în special motociclişti din Cehia şi Polonia. Ei sunt cei mai mulţi. Cred că în lunile iulie şi august vor fi mai mulţi turişti“, a precizat băciţa de la stâna Ştefanu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările