Originea tainică a medicului Carol Davila. A fost copilul contesei Marie d’Agoult şi al compozitorului Franz Liszt?

Originea tainică a medicului Carol Davila. A fost copilul contesei Marie d’Agoult şi al compozitorului Franz Liszt?

Medicul Carol Davila

Charles Antoine Francois Davila, care urma să devină Carol Davila, punea piciorul pe pământ românesc la 13 martie 1853. A fost trimis de guvernuil francez, la solicitarea domnitorului Barbu Ştirbei de a reorganiza serviciul medical al armatei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asupra originii medicului Carol Davila a plutit mereu misterul. Doctorul a refuzat mereu să arate certificatul de naştere sau să le spună numele părinţilor celor care l-au întrebat.

Cercetările ulterioare ale istoricilor au relevat Charles Antoine Francois Davila a fost fiul scriitoarei franceze Marie d’Agoult, cunoscută sub pseudonimul Daniel Stern, şi al celebrului compozitor Franz Liszt.

Marie d’Agoult era de o frumuseţe rară şi, în acelaşi timp, deosebit de cultă. S-a căsătorit cu contele Charles d’Agoult, care era cu 20 de ani mai în vârstă. După câţiva ani, l-a cunoscut pe Franz Liszt, care era în plină ascensiune.

Cei doi au plecat în Elveţia, unde Marie a dat naştere la trei copii, după care a urmat cel de-al patrulea, Charles Antoine Francois Davila. Până la urmă. compozitorul s-a despărţit de Marie d’Agoult.
 

Scrisorile contesei

Istoricul Paul Ştefănescu arată că, de cum a ajuns în România, contesa îi trimitea periodic scrisori lui Carol Davila în care i se adresa cu apelativul „Dragul meu copil“. „Într-o scrisoare din 14 martie 1854, referindu-se la suferinţele prin care trecea tânărul medic, în urma paraliziei braţului drept, contesa îi scria:
Admir, dragul meu copil, curajul tău întra-devăr eroic. Ce n-aş da să te pot strânge în braţe şi să-ţi spun câteva cuvinte de mamă. Soarta este aspră cu tine, dar sunt convinsă că vom şti să o înduplecăm»“.
Istoricul mai arată că tânărul medic s-a abătut la Weimar, acolo unde se afla Liszt, atunci când a fost chemat în Ţara Românească, dar nu se cunoaşte natura întâlnirii pe care a avut-o. 
 

Carol Davila, născut la spitalul Sf. Antoine?

Există o altă versiune cu privire la originea celebrului medic. Conform unor cercetători, întâlnirea dintre Marie şi Liszt ar fi avut loc în anul 1833 sau 1834, iar alţii indică anul 1831. O scrisoarea adresată medicului de la Spitalul Sf. Antoine, unde a fost internată în anul 1931, ar fi o dovadă a acestei teorii. Se presupune că, pentru a evita un scandal, deoarece era încă măritată cu contele Charles d’Agoult, a apelat în secret al serviciile medicului pentru a da naştere primului copil din relaţia cu Liszt. Prenumele lui Davila, Antoine, ar fi fost dat după numele spitalului unde a fost născut, iar Francois, după cel al lui Liszt, Francisc.

Paul Ştefănescu ne oferă o posibilă expicaţie cu privire la faptul că Davila nu a fost recunoscut de părinţi: „În anul 1832, Marie d’Agoult nu divorţase de bătrânul ei soţ. Mai târziu, când relaţia cu Liszt devenise de notorietate publică, nu a dorit să se afle că mai avusese un copil cu Liszt, încă pe vremea cănd era căsătorită cu colonelul Charles d’Agoult“. 
 

Fiica lui carol Davila a cercetat obârşia tatălui

S-a efectuat chiar şi un examen grafologic. „Henry Stahl, cunoscut grafolog şi inventator al unei metode de stenografiere, folosită şi în prezent în unele şcoli, a efectuat în anul 1938 un examen al scrisului celor două personalităţi, ajungând la concluzia probabilităţii unei filiaţii de la Liszt la Davila“, mai arată istoricul în lucrarea „Enigme ale istoriei române“. 
 
Elena-Perticari Davila, fiica cea mare a lui Carol Davila, a încercat să afle originea tatălui ei. A mers la Paris pentru a-i contacta pe urmaşii bunicii sale, dar şi pe Daniel Ollivier, editorul memoriilor şi corespondenţei contesei, dar a primit un refuz. În prefaţa volumului „Din viaţa şi corespondenţa lui Carol Davila“, aceasta scria: „Taina originii sale nu se poate tălmăci decât prin corespondenţa lui şi studiului psihologic al unor fapte în legătură cu personalitatea contesei d’Agoult şi a lui Franz Liszt“. 
 

Precizări

Istoricul Paul Ştefănescu arată că, totuşi, din memoriile fiicei lui Carol Davila datele biografice nu corespund cu descendenţa din cuplul Liszt şi Marie d’Agoult: „Rezultă că tatăl ei a fost crescut până la vârsta de patru ani în Bretania, apoi la Frankfurt pe Main şi în final la Hamburg. În Germania a fost încredinţat  unui preceptor, poetul şi literatul Moritz Hartmann, om deosebit de cult, care, de fapt, a influenţat într-o mare măsură dezvoltarea intelectuală a tânărului Davila. Din documentele existente în arhiva dr. Guepin, reiese clar că nu contesa Marie d’Agoult a încredinţat copilul doctorului Guepin, pe care l-a cunoscut abia în anul 1850, iar pe Davila în 1851, când a venit la Paris pentru a-şi continua şi termina studiile medicale (…) O dovadă elocventă în sprijinul faptului că data sa de naştere este cea menţionată în diplomele sale, adică 8 aprilie 1828, în apropiere de Parma, şi nicidecu 1832, cum opinează Elena Perticari Davila, este şi faptul că şi-a efectuat serviciul military în 1848 – deci la vârsta de 20 de ani cum de altfel se obişnuieşte - şi nu la 16 ani“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: