Lac din judeţul Gorj acoperit cu pământ. Garda de Mediu a demarat un control VIDEO

Lac din judeţul Gorj acoperit cu pământ. Garda de Mediu a demarat un control VIDEO

O parte din lacul din comuna Slivileşti a fost acoperit cu pământ                                  Foto: Facebook

Un lac din comuna Slivileşti, judeţul Gorj, este acoperit cu pământ de către o firmă care excavează în vederea extragerii cărbunelui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe Facebook au fost postate imagini cu utilajele care depun pământ în lac, iar acesta este acoperit, deşi acolo trăiesc peşti şi diferite specii de păsări. 

Este vorba de un lac care există de o jumătate de secol, foarte cunoscut de către pescarii din zona Motru. „Dorim ca autorităţile competente sa-şi facă datoria prompt şi sigur, şi toţi pescarii să acţioneze cât mai urgent este vorba de lacul Zăstrana“, se arată într-o postare de pe Facebook. 
 

Instituţiile efectuează verificări

 
O echipă de control de la Garda de Mediu Gorj au demarat verificări în zona lacului din comuna Slivileşti. „A fost trimisă o echipă de comisari la faţa locului. O să comunicăm informaţiile necesare, după încheierea verificărilor“, a spus Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.
 
Şi prefectul de Gorj, Corneliu Răducan, s-a autosesizat. „În urma unor sesizări, am dispus, astăzi, efectuare de verificări de către instituţiile abilitate în privinţa legalităţii lucrărilor care se execută pe raza unui luciu de apă din localitatea Slivileşti. 
La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi de la Garda de Mediu Gorj şi de la Sistemul de Gospodărire al Apelor Gorj. Concluziile vor fi prezentate după încheierea verificărilor. 
Protejarea mediului înconjurător trebuie să fie o prioritate, mai ales când observăm cât de mult ne afectează, în momentul actual, schimbările climatice produse de poluare“.
 

Primarul susţine că este vorba de o groapă, nu de un lac

 
Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, susţine că nu este vorba de un lac, ci de o groapă, care este astupată de nouă proprietar, o societate care deţine o carieră privată de cărbune: „Este o groapă excavată de minerit de 20 de ani. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Este pe proprietate privată. Cetăţeanul respectiv şi-a vândut terenul la o societate. Nu face nimic decât să înfunde groapa respectivă în care au murit doi copii. Nu a luat nimeni nicio măsură. Gropile acestea, după ce mineritul a închis acolo lucrările, trebuiau redate circuitului agricol, aşa cum spune la lege, iar autoritatea locală să le dea către cetăţeni. Asta trebuia să se facă de acum 20 de ani de când s-a excavat acolo. Din păcate, mineritul nu a redat nimic în circuitul agricol. E o groapă cum sunt şi altele în comuna Slivileşti. Eu o văd ca o groapă mare. Lacul înseamnă să fie un lac amenajat, îngrădit“.
 
 
Primarul a mai precizat că lucrările miniere se execută în acest fel: „Într-o porţiune de teren se excavează, se face groapă de la ploi se umple cu apă, dar se excavează altă groapă şi se umple cu pământ cea din urmă. Asta nu a mai fost umplută cu pământ la vremea respectivă.  În zonă sunt firme private care exploatează cărbunele. Face groapă, după care se mută mai în faţă şi afundă groapa din spate“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările