Criză de medici la Ambulanţa Gorj, în pofida salariului imens. „Salariile sunt similare celor din alte ţări“

Criză de medici la Ambulanţa Gorj, în pofida salariului imens. „Salariile sunt similare celor din alte ţări“

Directorul Claudiu Constantinescu este nevoit să facă gărzi în weekend                           Foto: Alin Ion

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj se confruntă cu o lipsă acută de medici. Cu toate că salariul lunar oferit ajunge la aproximativ 4.000 de euro, medicii nu sunt interesaţi să lucreze în acest domeniu, astfel că cele şase posturi scoase la concurs au rămas neocupate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu puţin timp, SJA Gorj a organizat un concurs pentru ocuparea a şase posturi de medici, dar nimeni nu s-a arătat interesat. „Din păcate, nu s-a înscris nimeni la concurs. Avem un deficit foarte mare de medici şi facem cu greu faţă situaţiei“, a explicat medicul Claudiu Constantinescu, directorul interimar al SJA Gorj.

De la 1 august, unul dintre medici a ieşit la pensie, astfel că, în prezent, la Ambulanţă îşi mai desfăşoară activitatea doar patru medici de urgenţă. „Una dintre colegele noastre s-a pensionat şi au rămas doar patru medici care să asigure serviciile medicale de urgenţă, dintre care unul dintre ei asigură doar gărzile de noapte. Eu pot să fac gărzi doar pe timpul weekend-ului, conform legislaţiei. Aceasta este limita la care am ajuns, să acoperim o tură cu un singur medic pe tot judeţul“, a menţionat directorul interimar al Ambulanţei Gorj.

Din cauza lipsei medicilor de la Ambulanţă, în urmă cu aproximativ o lună, un copil din Rovinari care a căzut de la etajul IV al unui bloc nu a avut cu cine să fie transferat la spitalul din Craiova, deoarece singurul medic aflat pe tură din judeţul Gorj se afla plecat tot într-o cursă în afara judeţului. Din acest motiv, doi medici cu alte specializări de la spitalul din Rovinari s-au oferit voluntar să asigure asistenţa medicală copilului în ambulanţă, pentru a putea fi transportat la spitalul din Craiova.

„4.000 de euro cu tot cu sporuri. Este un salariu bun, de început“

Salariile oferite medicilor de la Ambulanţă sunt comparabile cu cele din străinătate, dar, cu toate acestea, cei care îşi doresc să lucreze sunt greu de găsit. „Salariile sunt comparative cu cele din alte ţări. Este vorba de aproape 4.000 de euro cu tot cu sporuri. Este un salariu bun, de început. Consider că nu este un singur motiv pentru care medicii nu sunt atraşi către acest domeniu. Nu este o problemă organizarea concursului, pentru că se poate face relativ repede, dar problema este aceea să te poţi baza pe anumite persoane“, a mai precizat medicul Claudiu Constantinescu.

Medicii care vor să lucreze la ambulanţă pot urma, imediat după angajare, o specializare de medicină de urgenţă, care are o durată de şase luni şi este plătită de unitate.

Conducerea Ambulanţei Gorj discută cu doi medici angajaţi la unităţile de urgenţă în cadrul spitalelor din Gorj, pentru a lucra cu jumătate de normă. „Este o soluţie de avarie până când vom găsi cadre medicale care doresc să lucreze cu normă întreagă. Până atunci trebuie să găsim tot felul de soluţii pentru a putea continua“, a precizat directorul Ambulanţei din Gorj.

Medici recrutaţi de pe băncile universităţilor

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj încearcă să recruteze medici tineri, chiar şi din rândul rezidenţilor, pentru a veni să lucreze în cadrul sistemului medical de urgenţă, mai ales că salariile sunt atractive. „Este o realitate că aducerea unui medic într-un serviciu de acest gen necesită timp şi căutare. Pentru fiecare dintre cei tineri motivaţiile sunt multiple. Aceste persoane nu au fost căutate. Oamenii tineri au mai multe opţiuni în momentul în care se înscriu la rezidenţiat şi pe parcurs. Din acest motiv trebuie să insistăm pe lângă ei, dar şi pe lângă cadrele universitare care conduc catedra de medicină de familie sau rezidenţiatul respectiv. Este o altă modalitate“, a mai spus medicul Claudiu Constantinescu.

Vă recomandăm să mai citiţi

Adolescentă violată într-un autoturism. Agresorul a fost reţinut

Pompierii au rămas fără apă la incendiu devastator care a distrus un cunoscut restaurant

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările