Întâlnire la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene privind fondurile din programul Tranziţie Justă

Întâlnire la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene privind fondurile din programul Tranziţie Justă

Autorităţile din Gorj au participat la o întâlnire privind fondurile de Tranziţie Justă

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a organizat o întâlnire privind accesarea fondurilor prin programul Tranziţie Justă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cosmin-Mihai Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, cât şi Dorin-Dan Taşcău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj au participat, ieri, la o întâlnire organizată de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) cu tema „Dialogul cu mediul de afaceri şi autorităţile locale pe Programul Operaţional Tranziţie Justă”
       
În cadrul acestei întâlniri a fost prezentat Programul Operaţional Tranziţie Justă 2021-2027, ce va avea o alocare de aproximativ 2,2 miliarde euro, fonduri ce urmează a fi destinate în vederea regenerării zonelor afectate de tranziţia energetică, luându-se în calcul dependenţa lor de combustibilii fosili sau de procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

„Ministrul Cristian Ghinea şi-a reiterat intenţia de a purta un dialog permanent cu reprezentanţii mediului de afaceri, context în care reprezentanţii autorităţilor publice judeţene au solicitat informaţii privind modul de alocare a viitoarelor finanţări, tipurile de investiţii ce vor primi finanţare, precum şi detalii despre viitoarele apeluri de proiecte. Reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene au subliniat că fondurile disponibile vor fi direcţionate echitabil către investiţii care să conducă la reducerea emisiilor şi diversificare economică, dar care să contribuie, totodată, şi la asigurarea unei tranziţii sociale juste şi eficiente.

Proiectele finanţate trebuie să susţină refacerea economică a zonelor afectate de tranziţia energetică şi dezvoltarea economiei verzi, motiv pentru care viitoarele investiţii din cadrul Programului Operaţional Tranziţie Justă vor avea la bază Planurile Teritoriale pentru o Tranziţie Justă (PTTJ), elaborate în grupuri de lucru coordonate la nivel local de consiliile judeţele, susţinute de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea naţională a MIPE. Draft-urile acestor documente au fost deja trimise la începutul acestei luni ministerului şi vor reprezenta documentele de lucru supuse negocierilor informale  cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene. În paralel, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice, fiind în interesul tuturor celor implicaţi ca Programul Operaţional Tranziţie Justă să fie aprobat de Comisia Europeană în primăvara anului viitor“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Gorj.
 
În perioada următoare, reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor organiza deplasări în teritoriu şi vor promova oportunităţile oferite în cadrul Programului Operaţional Tranziţie Justă 2021-2027, la aceste reuniuni urmând să participe inclusiv potenţiali beneficiari (mediu de afaceri, autorităţi publice, societate civilă etc.).

„În acest context, Consiliul Judeţean Gorj va organiza o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, pentru promovarea Judeţului Gorj ca zonă cu un mare potenţial de dezvoltare şi diversificare economică. Prima întâlnire în acest sens va fi organizată la începutul lunii octombrie 2021, cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Franceză“, se mai arată în comunicatul de presă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările