„Verde-n faţă”, proiect de educaţie ecologică prin film. 28 de profesori din trei judeţe, înscrişi

„Verde-n faţă”, proiect de educaţie ecologică prin film. 28 de profesori din trei judeţe, înscrişi

Asociaţia „Bloc Zero”, în parteneriat cu Asociaţia „MaiMultVerde” şi cu susţinerea HeidelbergCement România, lansează în luna aprilie „Verde-n faţă”, un proiect pilot prin care iniţiatorii îşi propun să construiasă un cadru solid şi sustenabil pentru educaţia de mediu, prin intermediul filmului documentar.

 
Proiectul răspunde unei nevoi încă neacoperite din societatea românească şi constă în punerea la dispoziţie de resurse prin care profesorii din şapte şcoli şi licee din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara şi Neamţ, pot preda noţiuni cheie de ecologie şi sustenabilitate, într-o manieră adaptată nevoilor noii generaţii de nativi digitali. 
 
Activităţile cheie ale programului includ:
 
- un training intensiv de formare pentru profesori care să îi ajute să abordeze teme legate de mediu şi ecologie şi să utilizeze eficient la clasă materialele educaţionale propuse;
- proiecţii de filme documentare cu tematică de mediu în timpul orelor de curs, adresate elevilor;
- o tabără creativă interdisciplinară în cadrul căreia 24 de adolescenţi vor învăţa să documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu întâlnite în comunităţile lor;
- o revistă de bandă desenată ilustrată de desenatori profesionişti, pornind de la poveştile adunate de adolescenţi pe parcursul programului.
 
Proiectul pune la dispoziţia profesorilor un catalog online vast de resurse educaţionale care cuprinde:
 
- o selecţie diversă de 8 filme de mediu ce include scurtmetraje şi lungmetraje, documentare şi animaţii, care pot fi vizionate la clasă, atât de elevii de şcoală generală, cât şi de cei de liceu;
- fişe de lucru adaptate la subiectele filmelor care includ teme de dezbatere, activităţi practice şi informaţii complementare despre problemele de mediu.
 
 
28 de profesori din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara şi Neamţ s-au înscris la prima activitate a proiectului - trainingul intensiv de formare. Atelierul se desfăşoară online în perioada 5 - 7 aprilie şi este format din 3 module:
 
1.Utilizarea filmului de mediu la clasă
2.Principiile educaţiei de mediu
3.Dezvoltarea de activităţi complementare documentarelor
 
Unităţile de învăţământ incluse în programul „Verde-n faţă” sunt: Şcoala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Şcoala Gimnazială Băiţa, Şcoala Gimnazială Şoimuş, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Şcoala Gimnazială „Vasile Mitru” Taşca, Liceul „Carol I” Bicaz.
 
Pentru informaţii proaspete, de urmărit site-ul şi platformele de social media:
 
Site www.bloczero.ro
 
„Verde-n faţă” este organizat de Asociaţia Bloc Zero în parteneriat cu Asociaţia MaiMultVerde
Proiect susţinut de HeidelbergCement România
 
Parteneri media: Kiss FM Deva, Cinefilia.ro, StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis.
***
 
Despre Bloc Zero
 
Înfiinţată în 2019, asociaţia Bloc Zero derulează proiecte şi programe aflate la intersecţia dintre educaţie şi cultură care urmăresc crearea unor reţele culturale active în zone defavorizate cultural, precum şi dezvoltarea managementului cultural şi a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunităţile locale în acest proces.
 
Metodologiile şi modelele de acţiune propuse de Asociaţia Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice şi de cunoaştere, de la artă cinematografică şi arte vizuale, la antropologie, ecologie şi educaţie civică şi pentru drepturile omului.
 
Despre Asociaţia MaiMultVerde
 
Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilităţii şi voluntariatului pentru mediu în România. De la înfiinţarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat in 50 de comunităţi din ţară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acţiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donaţii individuale şi finanţări publice nerambursabile.
 
Despre HeidelbergCement România (www.heidelbergcement.ro)
 
HeidelbergCement România SA este unul dintre cei mai importanţi producători de ciment, 
betoane şi agregate din România, membru al grupului german HeidelbergCement. HeidelbergCement România S.A.  deţine trei fabrici de ciment, situate la Taşca, Fieni şi Chişcădaga, 21 staţii de betoane, 8 cariere şi 5 balastiere de agregate, iar investiţiile realizate în România depăşesc 520 de milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările