Florin Popescu: Nu am mâncat nici măcar o aripă de pui. Nu sunt un pericol public. PDL: Pactul pentru imunitate PSD-PMP funcţionează în Parlament

Florin Popescu: Nu am mâncat nici măcar o aripă de pui. Nu sunt un pericol public. PDL: Pactul pentru imunitate PSD-PMP funcţionează în Parlament

Deputatul Florin Popescu a declarat, luni, după ce Comisia Juridică a respins cererea privind arestarea sa preventivă, că nu a mâncat nici măcar o aripă de pui şi că acuzaţiile se referă la trafic de influenţă şi nu la luare de mită.


Potrivit presei, 15 deputaţi din Comisia juridică au votat împotriva cererii procurorilor, iar 7 în favoarea acesteia. Partidul Democrat Liberal (PDL) a dat un comunicat de presa in care sustine că în Parlament funcţionează un "pact pentru imunitate PSD-PMP" şi condamnă votul deputaţilor din Comisia juridică care au respins solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu, membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP), informeaza Agerpres.
 
"Va dau cuvantul meu de onoare ca nu am mancat nici macar o aripa de pui de acolo. (...) Ma acuza de trafic de influenta, nu ca am luat mita. Sunt doua chestiuni diferite. Nu ma acuza ca am luat mita. (...) Cei care au dat acest denunt sunt anchetati pentru evaziune fiscala ori, daca interveneam, probabil ca nu se ajungea aici", le-a spus Popescu jurnalistilor.
 
El a tinut sa multumeasca membrilor Comisiei juridice pentru ca au avizat negativ cererea de arestare preventiva. Potrivit presei, 15 deputati din Comisia juridica au votat impotriva cererii procurorilor, iar 7 in favoarea acesteia.
 
"Nu puteti sa spuneti ca, in situatia in care sunt, sunt fericit. Adica, sincer sa fiu, e o neliniste, e o preocupare, pentru ca vorbim de libertatea mea si cred ca niciun cetatean din aceasta tara nu este linistit atunci cand se vorbeste despre arestarea preventiva. Insa vreau sa multumesc membrilor din Comisia Juridica pentru ca au dat acest aviz, consultativ, e adevarat", a mai spus Florin Popescu.
 
El a precizat ca saptamana viitoare se va prezenta in fata plenului Camerei pentru a sustine ca nu este un pericol public.
 
"Saptamana viitoare voi merge in plen si voi prezenta argumentele prin care in continuare sustin ca nu sunt un pericol public. Respect institutiile statutului si nu voi ataca nicio institutie a statului in perioada urmatoare, ca este vorba de DNA sau de Parlament. Si, ce-o vrea Cel de Sus, aia va fi. Nu sunt un pericol public", a mai spus Florin Popescu.
 
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a stabilit, luni, ca raportul Comisiei juridice privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Florin Popescu sa fie discutat in plen martea sau miercurea viitoare, iar votul sa fie pe 7 mai, a precizat secretarul Camerei Nicolae Mircovici.
 
Mircovici a facut aceste precizari dupa sedinta conducerii Camerei, aratand ca raportul Comisiei juridice va fi inaintat Biroului Permanent de lunea viitoare care va decide trimiterea catre plen si pana pe 7 mai se va da un vot.
 
"Conform Regulamentului, urmeaza ca Biroul Pemnanent luni sa hotararasca punerea lui (raportului Comisiei juridice - n.r.) pe ordinea de zi si probabil va fi discutat marti cu vot miercuri sau va fi discutat miercuri cu vot final. Deci, pana pe 7 mai va exista vot asupra raportului facut de Comisia juridica", a spus Mircovici.
 
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, a declarat, luni, ca in Comisie au fost 15 voturi "impotriva" in cazul deputatului Florin Popescu, 7 voturi "pentru" si o abtinere, el mentionand ca plenul este suveran in a decide asupra cererii justitiei.
 
Procurorul general Tiberiu Nitu i-a transmis, miercuri, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatului Florin Popescu - acuzat ca ar fi cerut mita in campania electorala din 2012.
 
Demersul vine dupa ce DNA a cerut aviz pentru arestarea preventiva a lui Florin Popescu, in dosarul in care acesta este acuzat ca a cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, in valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetatenilor in campania electorala din iunie 2012.
    
PDL acuza PMP de pact cu PSD pentru imunitate
 
"PDL constată că "pactul pentru imunitate", patentat în Parlament de USL pentru ferirea aleşilor penali de justiţie, funcţionează perfect şi în favoarea unui partid care pretinde că face opoziţie la guvernarea Ponta, dar care, în realitate, se bucură de protecţia celor care au lovit Justiţia în 'marţea neagră'. Votul dat astăzi în Comisia juridică a Camerei este un vot împotriva Justiţiei şi împotriva Constituţiei", se arată într-un comunicat de presă al PDL transmis, luni, AGERPRES.
 
PDL solicită liderilor Mişcării Populare "repere morale pentru partidul cu acelaşi nume" şi să explice românilor cum a fost respectat pentru Florin Popescu articolul constituţional potrivit căruia 'Nimeni nu este mai presus de lege'".
 
"Cerem candidaţilor PMP la alegerile europarlamentare să explice în campania electorală care sunt motivele pentru care colegul lor Popescu beneficiază de un tratament privilegiat în faţa Justiţiei în comparaţie cu românul de rând. PMP se dovedeşte a fi beneficiarul 'super-imunităţii' brevetate de PSD pentru apărarea penalilor. Constatăm că acest partid, care se pretinde de dreapta şi care promite să 'ridice România', nu lasă să fie ridicată nici măcar imunitatea unui simplu deputat", se menţionează în comunicat.
 
PDL precizează că va vota în plen, ca şi în Comisia juridică, în favoarea solicitării DNA şi "în favoarea oricărei solicitări a Justiţiei, indiferent de numele sau culoarea politică a persoanei în cauză".
 
Acuzatiile procurorillor: 60 de tone pui grill pentru voturi
 
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Aurelian Popescu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
 
"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012", a arătat DNA, în cererea transmisă procurorului general.
 
Deputatul Florin Popescu a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că procurorii îl acuză de fapte de corupţie, respectiv că ar fi cerut de la o firmă din Dâmboviţa, în campania electorală din 2012, saci cu produse agricole, el precizând că, "oricum, acestea nu sunt droguri".
 
"În primul rând, vreau să mulţumesc celor de aici, de la DNA, pentru că au fost foarte corecţi, mi-au spus toate articolele din lege pe care le-aş fi încălcat şi mi-au pus la dispoziţie dosarul în termenul legal. Mi-au adus la cunoştinţă învinuirile, faptul că am avut o legătură acum doi ani de zile, în 2012, cu o firmă de pe raza judeţului Dâmboviţa şi că aş fi solicitat, în prima funcţie pe care am avut-o, anumite produse agricole, pe care să le folosesc în campania electorală", a spus deputatul Florin Popescu.
 
Deputatul a precizat că le-a cerut procurorilor un termen de câteva zile în care să discute cu avocaţii, după care va reveni la DNA pentru a-şi expune punctul de vedere.
 
Întrebat despre câţi saci de produse a fost vorba, ce produse erau şi în ce scop le-a folosit, Florin Popescu nu a dorit să comenteze, dar a arătat că nu are nimic de ascuns, că este la dispoziţia justiţiei şi că "oricum nu sunt droguri".
 
DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.
 
Astfel, din probele administrate rezultă că infracţiunea ce ar fi fost săvârşită de Florin Popescu este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
 
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Florin Aurelian Popescu, la data faptelor preşedinte al organizaţiei Dâmboviţa a unui partid politic, în prezent deputat, pentru infracţiunea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000, şi anume folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
 
Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, pentru a nu se descoperi fapta de corupţie, omul de afaceri de la care Florin Popescu ar fi cerut cele peste 70 de tone de pui a livrat produsele în pungi neinscripţionate, dintr-un spaţiu de depozitare închiriat şi folosit de o societate comercială care nu îi aparţinea omului de afaceri".
 
Detaliile privind livrarea, transportul şi locurile de descărcare a produselor au fost stabilite de Florin Popescu împreună cu o persoană, auditor financiar şi cenzor la una dintre firmele omului de afaceri, la cererea acestuia din urmă, susţin anchetatorii.
 
Întrebat, la intrarea în sediul DNA, care au fost gradul său de implicare în campania electorală din 2012 şi acţiunile sale directe, Popescu a răspuns: "În campania din 2012, de la parlamentare, eu nici nu eram preşedintele partidului. Fusesem suspendat de către domnul Blaga, deci nu eram preşedinte de partid şi eu niciodată nu am fost trezorierul partidului, nici la nivelul judeţului Dâmboviţa, nici la nivel naţional. Am făcut campanie, cum să nu fac. Am mers din poartă în poartă, am prezentat oferta electorală şi am spus că, dacă consideră oamenii că mi-am făcut datoria faţă de Târgovişte şi de judeţul Dâmboviţa, să mă voteze".
 
Deputatul Florin Popescu a anunţat că îşi suspendă activitatea în PMP până la clarificarea situaţiei sale şi că s-a retras şi din lista de candidaţi ai acestei formaţiuni la euroalegeri, precizând că se pune la dispoziţia Justiţiei şi că nu este necesară cererea de arestare preventivă.
 
"Având în vedere suspiciunile legate de persoana mea, am decis să îmi suspend activitatea în cadrul PMP până la clarificarea situaţiei apărute. Totodată, pentru a nu prejudicia imaginea partidului în campania electorală, am decis să mă retrag şi de pe lista de candidaţi ai PMP la alegerile europarlamentare. Aşa cum am procedat şi în alte situaţii similare, mă pun şi de această dată, fără niciun fel de rezerve, la dispoziţia Justiţiei şi am încredere că Justiţia va analiza obiectiv şi imparţial faptele de care sunt acuzat. Fiind vorba despre fapte care s-au petrecut în urmă cu doi ani, consider că nu este necesară, în ceea ce mă priveşte, cererea de arestare preventivă", se arată într-un comunicat semnat de Florin Popescu.
 
Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP. 
popescu
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările