Bienala Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu” a ajuns la ediţia a XV-a

Bienala Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu” a ajuns la ediţia a XV-a

Bienala Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu” a ajuns la ediţia a XV-a

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, organizează anul acesta, a XV – a ediţie a Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Pictorul Gheorghe Petraşcu a ales să îşi stabilească atelierul la Târgovişte o perioadă considerabilă din viaţă (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăveşte şi nu mai poate lucra), atras de pitorescul şi atmosfera patriarhală a oraşului. 
 
Importanţa şi renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petraşcu s-au conturat încă din timpul vieţii, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura şi gravura), care, în perioada târgovişteană, de altfel şi cea mai fertilă din punctul de vedere al creaţiei, a atins cel mai înalt grad de execuţie, plasticitate şi expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. 
 
Toţi aceşti factori au dus la recunoaşterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. 
 
Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu” încearcă să reînvie ambianţa şi fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviştea în perioada interbelică şi  în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Concursul este deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an, masterat) şi absolvenţilor Academiilor de Artă care pot participa cu cel mult două lucrări:
 
•PICTURĂ – lucrări, cu dimensiunea maximă de 100 x 100 cm, încadrate şi cu sistem de prindere;
•SCULPTURĂ – material definitiv, dimensiunea maximă 100 cm.
 
Artiştii pot trimite lucrările prin poştă, până la data de 26.10.2020, data poştei / curierului.
 
Tema concursului este liberă, iar participarea este gratuită. Se vor acorda trei premii, patru menţiuni şi un premiu special, valoarea totală a acestor fiind de 15.000 lei.
 
Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 31.01.2021.
 
Relaţii suplimentare se pot obţine de la muzeograf Maria Neacşu, tel. 0736.394.086.
 
Regulamentul bienalei şi formularul de participare pot fi descarcate de la urmatoarea adresa: http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/stiri-si-evenimente/503-bienala-concurs-de-arta-plastica-gheorghe-petrascu-editia-a-xv-a-2020

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările