ANSVSA spune că nu interzice creşterea porcilor în gospodărie: „În propria gospodărie, fiecare crescător poate creşte câte porcine doreşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci

Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei din România.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociaţiile de fermieri şi asociaţiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA şi MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

„În propria gospodărie, fiecare crescător poate creşte câte porcine doreşte şi să facă sau nu reproducţie. ANSVSA intenţionează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie, nicidecum să interzică creşterea sau reproducţia în gospodăriile populaţiei. Astfel, cei care doresc să facă reproducţie şi să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, faţă de ceilalţi crescători, pe întreaga durată a evoluţiei pestei porcine africane în România”, arată ANSVSA.

Responsabilizarea deţinătorilor de porcine din gospodăriile populaţiei şi verificarea respectării obligaţiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate şi mişcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluţiei pestei porcine africane.

„Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor are rolul de prevenţie şi combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 judeţe”, precizează inspectorii sanitar-veterinari.

Este esenţial, spun aceştia, ca virusul pestei porcine africa să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite